Sari direct la conținut

APADOR-CH: prelungirea perioadei de retinere politieneasca e neconstitutionala

HotNews.ro

APADOR-CH isi exprima surprinderea fata de o afirmatie a domnului Presedinte Traian Basescu cu privire la eventuala prelungire a perioadei de retinere politieneasca de la 24 de ore in prezent la 72 de ore, afirmatie facuta la sedinta anuala de bilant a Inspectoratului General al Politiei Romane din 9 ianuarie 2006, se arata in comunicatul remis presei.

Asociatia subliniaza urmatoarele:

1. Constitutia Romaniei se refera in mod expres la aceasta forma de privare de libertate si statueaza la art.23 alin.3 ca „Retinerea nu poate depasi 24 de ore.” Prin urmare, orice tentativa de a prelungi durata retinerii ar intra in contradictie evidenta cu insasi Constitutia.

2. In tarile democratice, regula este ca retinerea poate dura cateva ore (in Olanda, 4, in Marea Britanie – 6) cu posibilitati de prelungire (in Marea Britanie, pana la 72 de ore) dar numai cu aprobari exprese ale superiorilor si numai in cazuri foarte serioase.

Un suspect de furt sau o persoana care a provocat scandal public nu vor fi niciodata retinuti pe perioada maxima legala.

3. Invocarea duratei transportului dintr-o localitate in alta care ar scurta cele 24 de ore de retinere si ar ingreuna astfel cercetarile politiei este inacceptabila. O persoana nu poate fi privata de libertate decat daca exista deja indicii temeinice ca ea a comis sau este pe cale sa comita o infractiune grava.

Cu exceptia flagrantului delict, aceasta presupune ca politia a obtinut anterior acele indicii. Indiferent in ce loc ar fi retinuta persoana, toate aceste date pot fi usor transmise de catre cei care le-au adunat catre cei care au retinut persoana.

Nu este deloc clar de ce politistii din acea localitate, in posesia probelor colectate de colegii lor din alta localitate, nu ar putea convoca un avocat local si nu ar putea prezenta persoana suspecta unei instante locale, in vederea eventualei emiteri a unui mandat de arestare.

Daca nu se procedeaza in acest fel, singura explicatie posibila ar fi ca acele indicii temeinice nu exista si ca se doreste perpetuarea sistemului „mai intai retinem/arestam si apoi gasim probe!” Ceea ce inseamna lipsa de profesionalism si de respect pentru drepturile civile ale omului

4. Contrar celor afirmate de domnul Presedinte, APADOR-CH considera ca este mai mult decat suficienta retinerea de 24 de ore si cere, totodata, eliminarea completa a formei de privare de libertate numita „conducere la sediul politiei”; aceasta poate dura tot pana la 24 de ore, care preced retinerea, timp in care persoana este lipsita de orice aparare si garantii legal.

APADOR-CH cere Presedintelui Romaniei sa revina asupra sugestiei de prelungire neconstitutionala a duratei retinerii. O eventuala propunere legislativa in acest sens, sortita evident esecului, s-ar putea revendica de la declaratia sa din data de 9 ianuarie 2006.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro