Sari direct la conținut

Apel al producătorilor de medicamente: De sărbători pot apărea produse destinate sănătății falsificate sau contrafăcute. Nu vă riscaţi sănătatea!

HotNews.ro
Apel al producătorilor de medicamente: De sărbători pot apărea produse destinate sănătății falsificate sau contrafăcute. Nu vă riscaţi sănătatea!

În perioada sărbătorilor de iarnă pot apărea diferite produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute, atrage atenția Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară. „Nu vă riscaţi sănătatea şi banii pe astfel de preparate întrucât pot conţine substanţe toxice şi vă puteţi strica sărbătorile! Fiţi foarte vigilenţi!”, este mesajul producătorilor români de medicamente.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România atrage atenţia populaţiei să exercite maximum de vigilenţă şi prudență la achiziţionarea de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale şi în general, orice preparat destinat sănătăţii, din alte surse decât cele autorizate.

„Din experienţa anilor precedenţi autorităţile şi companiile farmaceutice avertizează că perioada sărbătorilor este momentul în care ar putea fi puse în circulație produse destinate sănătății care sunt falsificate sau contrafăcute, pentru că se profită de buna credinţă a oamenilor şi de febra cumpărăturilor”, explică dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.

Totodată, pandemia de coronavirus a alimentat mai mult ca niciodată piaţa medicamentelor contrafăcute sau falsificate în acest an. Astfel, au apărut preparate false anti-COVID care se vând ca „leacuri miraculoase” sau „descoperiri ştiinţifice revoluţionare” şi pretind că tratează sau vindecă boala provocată de noul coronavirus. Majoritatea acestor produse care pot afecta grav sănătatea se comercializează prin intermediul site-urilor online neautorizate sau neverificate, mizând pe teama şi pe nevoia disperată a oamenilor în a găsi soluţii împotriva acestei boli.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că aproximativ 10% din medicamentele comercializate la nivel mondial sunt substandard sau falsificate. Alte statistici arată că în fiecare an îşi pierd viaţa circa 700 de mii de pacienţi pentru că utilizează astfel de preparate, fenomenul intensificându-se din cauza dezvoltării comerţului online”, arată reprezentantul PRIMER.

Pentru a nu vă pune sănătatea în pericol, PRIMER vă prezintă mai jos un scurt îndrumar privind elementele asupra cărora trebuie sa fiți atenți, mai ales în această perioadă, înainte de a procura produse pentru îngrijirea sănătății:

  • Medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală – inclusiv vaccinurile – nu se pot vinde prin internet deoarece acest lucru este interzis. Nu achiziţionaţi sub nici o formă astfel de preparate de pe internet;
  • Ca o măsură de precauţie atunci când achiziţionaţi prin intermediul internetului alte preparate destinate sănătăţii, verificaţi dacă site-ul respectiv este autorizat. Este de preferat să le achiziţionaţi doar de pe site-urile producătorilor, distribuitorilor, farmaciilor sau al reţelelor cunoscute de retail.
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care promit vindecări miraculoase, efecte revoluţionare şi mai ales diferite tratamente “minune” împotriva Covid-19;
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii de la agenţi de vânzări care merg din uşă în uşă;
  • Nu cumpăraţi nici un fel de preparate destinate sănătăţii care sunt desfăcute, incomplete, nu sunt în ambalaj original sau sunt în ambalaje deteriorate sau dubioase, cum ar fi: conţin greşeli repetate de ortografie, lipsesc datele despre producător, compoziţia preparatului, data de fabricaţie sau termenul de valabilitate, etc.;
  • Evitaţi utilizarea unor preparate primite de la rude, prieteni sau cunoştinţe care la rândul lor nu pot identifica provenienţa acestora;
  • Întrebaţi medicul sau farmacistul oricând aveţi nelămuriri sau îndoieli cu privire la un preparat destinat sănătăţii pe care l-aţi cumpărat sau primit dintr-o sursă neautorizată sau neverificată, înainte de a-l administra.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România reunește cele mai importante 19 fabrici de medicamente din România: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Fiterman Pharma, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva. Președintele PRIMER este Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător autohton de medicamente.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro