Sari direct la conținut

Apel ca statul să poată amenda șoferii care încalcă regulile de circulație folosind camerele de de supraveghere montate pe drumurile din țară: „Cătălin Predoiu nu se deranjează să emită ordinul de ministru necesar ”. Replica MAI / API: „Oficialii MAI nu au înțeles despre ce articol de lege am vorbit noi”

HotNews.ro
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES
Trafic intens pe drumurile nationale, Foto: AGERPRES

Statul român vede neregulile de circulație produse de șoferii neatenți sau agresivi, dar nu folosește imaginile suprinse pe camerele de supraveghere pentru a da amenzi, susține Asociația Pro Infrastructura care face apel la ministrul Internelor Cătălin Predoiu să semneze un ordin de ministru necesar.

UPDATE ora 22.00: Asociația Pro Infrastructura (API) a venit cu noi precizări, pentru HotNews, în urma punctului de vedere transmis anterior de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Ce spun reprezentanții API:

  • Solicitarea asociației noastre a fost ca MAI să emită ordinul de ministru cerut în mod expres de Art. 109^2 alin. (4) din OUG 84/2024. Ordinul de ministru invocat de MAI, în speță Ordinul 24/13.02.2025 publicat în Monitorul Oficial la nr. 146/19.02.2025, NU este cel solicitat de noi și este emis pentru a răspunde altui articol, anume Art. 109^3 din OUG 84/2024.
  • Articolul 109^2, la care facem noi referire, care NU are ordin de ministru emis, stabilește cadrul legal pentru ca Poliția Română să poată folosi imaginile de pe camerele de supraveghere instalate în spațiile publice aflate în administrarea primăriilor și a altor instituții care administrează drumurile publice în vederea sancționării mai multor abateri grave de la regulile Codului Rutier.
  • Articolul 109^3, la care face MAI referire în replica de față, care într-adevăr are ordin de ministru emis, stabilește cadrul legal pentru ca Poliția Română să poată folosi imaginile filmate de un șofer care surprinde un alt șofer în trafic făcând manevre agresive.
  • Cu alte cuvinte, Asociația Pro Infrastructură a cerut ceva, MAI a răspuns… altceva. Este într-adevăr regretabil că oficialii MAI nu au înțeles despre ce articol de lege am vorbit noi și s-au grăbit în a ne oferi o replică acidă, acuzându-ne că dezinformăm, că afectăm nemeritat imaginea MAI și că nu facem o cercetare prealabilă emiterii comunicatelor noastre. Când, în fapt, situația este exact opusă celei comunicate de MAI.

UPDATE 19.53: În urma apariției acestui articol, MAI a transmis Hotnews un punct de vedere:

„Referitor la articolul publicat pe pagina de internet https://hotnews.ro, sub semnătura domnului Andrei Georgescu, cu titlul „Apel ca statul să poată amenda șoferii care încalcă regulile de circulație folosind camerele de supraveghere montate pe drumurile din țară: Cătălin Predoiu nu se deranjează să emită ordinul de ministru necesar”, pentru corecta informare a cetățenilor, facem următoarea precizare:

Ordinul de ministru la care se face referire în articol este deja în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 146 din 19 februarie 2025. Este vorba despre Ordinul nr. 24 din 13 februarie 2025 privind măsurile organizatorice și cerințele tehnice pentru utilizarea platformei informatice destinate primirii și verificării sesizărilor formulate de participanții la trafic cu privire la efectuarea unor manevre agresive pe drumurile publice de către conducătorii unui vehicul.

Exprimăm regretul față de împrejurarea că astfel de poziționări dezinformează involuntar și afectează nemeritat imaginea MAI și ne exprimăm speranța că pe viitor evaluările cu privire la activitatea MAI să fie precedate de o informare prealabilă, astfel încât informațiile să fie corect înștiințate.

Reiterăm faptul că Ministerul Afacerilor Interne este preocupat constant de creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, inclusiv pe drumurile publice. În acest sens, MAI ia măsuri atât de natură legislativă, cât și prin acțiuni punctuale de prevenire și combatere a faptelor ilegale care pun în pericol participanții la trafic”, se arată în replica MAI.

Știrea inițială:

„Deși există cadru legal și capacitate tehnică, ministrul Internelor Cătălin Predoiu nu se deranjează să emită ordinul de ministru necesar și să-și organizeze instituția pentru a face față valului de sesizări ce va urma odată cu aplicarea OUG 84/2024”, spune Asociația Pro Infrastructura.

Prin OUG 84/2024, ce prevede completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței pe drumuri, Poliția Rutieră primește puterea de a folosi imaginile surprinse de aceste camere ca să amendeze șoferii.

ONG-ul amintește că în 2023, conform Buletinului Siguranței Rutiere emis de IGPR, în medie, în fiecare zi a anului s-au produs 12 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața 4 oameni și au fost rănite grav alte 10 persoane.

„Statul român VEDE neregulile grave pe camerele de supraveghere pe care primăriile și administratorii drumurilor din toată țara le au instalate”

„Din păcate avem foarte mulți șoferi neatenți sau agresivi care încalcă reguli de circulație critice: trecerea pe culoarea roșie a semaforului, neacordarea de prioritate vehiculelor în intersecție sau pietonilor pe zebră, au viteză excesivă și nu respectă normele de trecere la calea ferată”, explică Asociația.

„Statul român VEDE, la propriu, aceste nereguli grave pe camerele de supraveghere pe care primăriile și administratorii drumurilor din toată țara le au instalate în spațiile publice. Mai mult, primarii ar dori să ofere imaginile Ministerului Afacerilor Interne dar MAI nu le primește, inventând scuze stupide: că nu sunt conforme, că nu sunt norme de aplicare, că nu are oameni care să scrie procesele verbale”, susține Pro Infrastructura.

„Dar ce să vezi: în caz de furt, crimă sau alte nelegiuiri penale, vine poliția la primărie ca să ceară imaginile de pe, ați ghicit, fix aceleași camere și pe baza lor autoritățile câștigă în instanță procesele împotriva răufăcătorilor. Fix cu aceiași funcționari și cu aceeași dotare tehnică, mai-marii Internelor închid ochii când vine vorba de neregulile rutiere grave”, continuă asociația.

„Solicităm domnului Predoiu să emită în cel mai scurt timp posibil ordinul de ministru cerut în mod expres de Art. 109^2 alin. (4) din OUG 84/2024: „Cerințele de compatibilitate și interconectare cu platformele software ale Poliției Române, inclusiv formatul semnalărilor și al datelor de monitorizare a traficului aferente acestora, se stabilesc, la nivel național, prin ordin al ministrului afacerilor interne.”, solicită organizația civică.

„Totodată, solicităm aceluiași domn Predoiu să-și mobilizeze corespunzător aparatul administrativ din subordine ca să poată face față cum trebuie valului de sesizări ce va urma, inclusiv cu schimbări în organigramă și înființarea unui centru de comandă-coordonare dedicat”, mai transmite Asociația Pro Infrastructura.

INTERVIURILE HotNews.ro