Aproape jumătate dintre ”pate-urile de porc” au ca ingredient principal apa / Cât ficat de porc este în aceste produse
Ficatul de porc se regăseşte într-o proporţie cuprinsă între 15 şi 47% din compoziţie la produsele analizate de tip „pate de porc” care se regăsesc pe piaţa din România, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale de Protecţia Consumatorilor – InfoCons, preluat de Agerpres.
Conform sursei citate, în total au fost analizate 40 de produse de la 14 producători/distribuitori.
„Din punct de vedere ingredientului principal: 45% au în compoziţie prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănină, 5% au în compoziţie prim ingredient alt tip de carne.”, se menţionează în comunicat.
Potrivit studiului, din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie: 25% au în compoziţie proteină animală din/de porc, 77,5% au în compoziţie slănină, 37,5% au în compoziţie şorici, iar 15% proteină animală din porc, slănină şi şorici.
Reprezentanţii InfoCons precizează că, din punct de vedere al aditivilor alimentari, 72,5% dintre produse au în compoziţie între 1 şi 6 E-uri (aditivi alimentari).
Aditivii alimentari cel mai des utilizaţi sunt: nitrit de sodiu (E250), carmina (E120), caragenan (E407), trifosfaţi de sodiu (E451).
(Sursă foto © Radub85 | Dreamstime.com)