Sari direct la conținut

Aproximativ 30 de persoane protesteaza fata de ACTA, la Sibiu

HotNews.ro

Aproximativ 30 de persoane protesteaza, sambata, in Piata Mare din Sibiu, fata de ACTA, acestea cerand autoritatilor sa renunte definitiv la aplicarea acestui acord, relateaza Mediafax.

Aproximativ 30 de tineri, unii dintre ei studenti, s-au strans, sambata, in Piata Mare din Sibiu. Tinerii inconjoara piata centrala a orasului, unii purtand masti alb-negru cu surasul sarcastic al lui Guy Fawkes – un activist britanic din secolul al XVII-lea – devenit simbolul activistilor.

Protestatarii scandeaza „Jos ACTA”, „Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati”, „Nu platim abonament pe YouTube si pe Torrent” si au pancarte pe care scrie „Jos ACTA” si „Vrem documentare, nu manipulare”.

Participantii la demonstratie cer autoritatilor sa renunte definitiv la aplicarea acestui acord.

„A iesit foarte putina lume in strada pentru ca multi au inteles gresit ca amanarea ratificarii inseamna, de fapt, anularea acordului. Este complet gresit. As vrea ca, cel putin o data, Romania sa aiba coloana vertebrala ca Germania si sa interzica punerea in aplicare a acestui acord”, a declarat unul dintre participantii la protest.

Pentru actiunea de protest, programata sa aiba loc pana la ora 20.00, tinerii au obtinut aviz de la Comisia de specialitate din cadrul Primariei Sibiu, in cursul zilei de vineri.

Romania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului.

„Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania”, a spus Suciu.

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei.

Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea in sens larg, de la medicamente si piese auto la pirateria pe internet.

ACTA a fost tinta unor proteste masive de strada in mai multe state europene si in alte parti ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA sustin ca formularile vagi din tratat pot conduce la ingradirea unor drepturi si libertati precum libertatea de expresie, dreptul la viata privata sau libera circulatie a ideilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro