Sari direct la conținut

Aranjamentele paguboase ale primarului din Targu-Mures

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Curtea de Apel Targu-Mures a respins, ieri, contestatia in anulare depusa de primarul orasului, Dorin Florea, si ceilalti patru membri ai comisiei de licitatie care au vandut, in mod suspect, doua spatii comerciale din centrul municipiului.

Edilul nu a fost prezent in sala de judecata, insa juristul Constantin Barbu si fostul consilier local liberal Mihai Porutiu, care au facut parte si ei din comisia de licitatie, au incercat din nou tergiversarea judecarii cauzei, invocand lipsa unui mandatar financiar al Consiliului Local Targu-Mures in acest proces.

Porutiu si Florea dau vina pe fostul Consiliu Local

Sentinta data de un complet de trei judecatori de la Curtea de Apel este irevocabila, astfel ca decizia aceleiasi instante, din aprilie 2005, prin care lui Florea, lui Porutiu, sefului SC „Locativ” SA, Mircea Farcasan, juristului Constantin Barbu si Mariei Grama, angajata in cadrul Primariei, li se imputau 4 miliarde lei, ramane valabila.

Singurul demers care se lasa in continuare asteptat este punerea in executare a sentintei, iar consilierii locali sustin ca hotararea judecatoreasca trebuie respectata.

Mai mult, consilierul PNL Liviu Pop a declarat ca va propune ca pentru perioada cat a durat judecarea contestatiei in anulare, cei cinci sa fie obligati la plata de penalitati. De asemenea, alesii locali Florin Vlas (PSD), si Bendek Istvan, (UDMR), au mentionat ca recuperarea sumelor trebuie facuta in cel mai scurt timp de la cei vinovati.

La randul sau, consilierul independent Doru Opriscan, unul dintre oamenii de nadejde ai primarului Dorin Florea, a declarat ca, daca nu mai este alta cale de atac, cei cinci trebuie sa se conformeze si sa plateasca sumele care li se imputa.

De asemenea, prefectul judetului, liberalul Ciprian Dobre, a declarat ca va verifica motivele care au stat la baza amanarii punerii in executare a sentintei din aprilie 2005.

In ceea ce ii priveste pe cei gasiti responsabili de prejudiciul in valoare de circa 4 miliarde lei de catre inspectorii Curtii de Conturi, acestia isi sustin in continuare nevinovatia. „Stiti bine ca este o treaba pe care am mostenit-o de la vechiul Consiliu Local, dar daca trebuie platesc”, a spus, vizibil iritat de sentinta Curtii de Apel, primarul din Targu-Mures.

Totodata, fostul consilier liberal Mihai Porutiu s-a disculpat, afirmand ca in speta este vorba de o razbunare politica. „Noi nu am facut decat sa ducem la indeplinire hotararile CL, care nu au fost atacate in contencios-administrativ”, a spus acesta.

Porutiu crede ca intreaga culpa, daca se poate vorbi de asa ceva, apartine, de fapt, consilierilor locali care au hotarat acordarea de reduceri la vanzarea celor doua spatii.

Florea spera sa fie salvat de stramutare

Dincolo de sentinta de ieri, primarul Florea spera intr-o stramutare a dosarului. Si asta, deoarece, cu exceptia edilului, ceilalti patru membri ai comisiei de licitatie au solicitat mutarea cauzei de la Targu-Mures, cerere care va fi judecata pe 10 noiembrie de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform unui raport al Curtii de Conturi a Romaniei, bugetul local din Targu-Mures a pierdut circa 4 miliarde lei in urma unei licitatii dubioase prin care au fost vandute doua spatii comerciale din centrul municipiului.

Suma este compusa, potrivit inspectorilor din cadrul Curtii de Conturi, din venituri nerealizate, in valoare de 2,880 miliarde lei, si alt aproape un miliard de lei, rezultat in urma neincasarii acestei sume.

Concret, banii au fost pierduti ca urmare a reducerii eronate a pretului de comercializare a spatiului cu valoarea investitiilor efectuate de catre fostul chirias. Astfel, imobilul a fost vandut unei persoane juridice cu o cota de 20 la suta drept facilitate, care este aplicabila doar in cazul vanzarii catre o farmacie.

Societatea care a achizitionat spatiul are, insa, alt obiect de activitate. Mai mult, pretul de vanzare a fost micsorat cu cota de 20 la suta in conditiile in care nu au fost organizate un numar de 9 licitatii publice, asa cum prevede legea.

Totodata, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca la licitatia publica cu strigare au participat doar doua societati comerciale care aveau aceiasi administratori principali, fiind vorba de concurenta neloiala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro