Sari direct la conținut

Arestarea șefului Telegram: Moscova acuză Parisul că „refuză să coopereze”

HotNews.ro
Telegram, Foto: Larichev89, Dreamstime.com
Telegram, Foto: Larichev89, Dreamstime.com

Ambasada Rusiei la Paris a acuzat duminică autoritățile franceze că „refuză să coopereze” cu Moscova în urma arestării în Franța a patronului serviciului de mesagerie criptată Telegram, Pavel Durov, care, printre altele, are cetățenie rusă, potrivit AFP.

„Am cerut imediat autorităților franceze să explice motivele reținerii sale și am cerut ca drepturile sale să fie protejate și să i se acorde acces consular. Până în prezent, partea franceză a refuzat în continuare să coopereze în această problemă”, a acuzat ambasada Rusiei la Paris, citată de agenția de presă Ria Novosti.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a confirmat că Moscova a solicitat acces consular pentru miliardarul în vârstă de 39 de ani, adăugând că, întrucât acesta are și cetățenie franceză, „Franța consideră că aceasta este naționalitatea sa principală”.

Într-un mesaj anterior pe Telegram, Zaharova a declarat că „ambasada Rusiei la Paris s-a pus imediat pe treabă, așa cum se obișnuiește” în cazul în care cetățeni ruși sunt reținuți în străinătate.

Potrivit unei surse apropiate cazului, anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție împotriva lui Pavel Durov pentru diverse infracțiuni care implică serviciul său de mesagerie criptată, de la fraudă la trafic de droguri, hărțuire informatică, crimă organizată, apologie a terorismului și fraudă.

Instanțele franceze au acuzat societatea că nu a acționat împotriva utilizării penale a serviciului său de mesagerie de către abonații săi, în special prin lipsa de moderare și de cooperare cu anchetatorii.

Aflat împreună cu garda sa de corp și cu asistenta sa, care îl însoțesc în permanență, miliardarul franco-rus în vârstă de 39 de ani a fost arestat în terminalul aeroportului Bourget între 19:30 și 20:00, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse.

El venea de la Baku (Azerbaidjan) și urma să petreacă cel puțin o seară la Paris, unde plănuia să ia cina, a adăugat o altă sursă apropiată cazului.

Durov urmează să fie prezentat justiției duminică.

INTERVIURILE HotNews.ro