Arestul la domiciliu pentru fostul preşedinte moldovean Igor Dodon, prelungit cu încă 30 de zile
- Redactia Hotnews
Judecătoria Chişinău a decis marţi prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu pentru fostul preşedinte socialist Igor Dodon, relatează presa de peste Prut, scrie Agerpres.
Acesta a fost reţinut pe 24 mai pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.
Între timp, săptămâna trecută a fost pusă sub învinuire şi soţia sa, Galinei Dodon, care a primit ca măsură preventivă interdicţia de a părăsi ţara timp de 60 de zile.
„Am fost pusă sub învinuire-complice, pentru îmbogăţire ilicită, fără probe”, a declarat Galina Dodon, potrivit unimedia.info, ea acuzând un dosar motivat politic.
După ce a aflat despre prelungirea arestului său domiciliar, Igor Dodon a susţinut că ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, ar fi implicat în acest proces. „Toţi care acum nu o ascultă pe (preşedinta Republicii Moldova) Maia Sandu şi pe Litvinenco, el conduce acest proces, sunt presaţi, deci era aşteptat acest lucru”, a spus fostul preşedinte.
Acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Igor Dodon
Fostul președinte pro-rus și cumnatul său au fost reținuți de Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, în urma mai multor percheziții făcute de procurori la locuinţa și alte proprietăți ale sale într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”.
„Dosarul Sacoșa” a fost deschis de procurorii de la Chișinău după apariţia unor imagini în care fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc i-a dat lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani destinaţi achitării salariilor angajaţilor Partidului Socialiştilor.
Potrivit procurorului Mariana Cherpec de la Procuratura Generală a Republicii Moldova, dosarul vizează infracțiunile de coruperea pasivă, acceptarea finanţării partidului politic de către o organizaţie criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.
Dodon a fost președinte al Republicii Moldova între 2016 și 2020 după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 într-un scrutin marcat de mari probleme de vot în diaspora.