Sari direct la conținut

Argentina: Inflația continuă să scadă / Milei jubilează

HotNews.ro
Javier Milei, președintele Argentinei, Foto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia
Javier Milei, președintele Argentinei, Foto: Luciano Gonzalez Torres / Xinhua News / Profimedia

Inflația din Argentina a continuat să scadă în iulie, coborând la 4% pe o lună, ceea ce l-a determinat pe președintele ultraliberal Javier Milei să declare că, în ciuda recesiunii, veștile bune se înmulțesc – chiar dacă rata inflației rămâne ridicată, la 263,4% pe an, potrivit AFP.

Indicele prețurilor din iulie, publicat miercuri de Institutul Național de Statistică (Indec), a scăzut la niveluri care nu au mai fost înregistrate din ianuarie 2022 (3,9%). Acesta își continuă tendința descendentă, după 25,5% în decembrie, 20,6% în ianuarie, 13,2% în februarie, 8,8% în aprilie și 4,6% în iunie, printre altele.

Pe o bază ajustată, inflația din a treia cea mai mare economie din America Latină a ajuns la 87% în primele șapte luni din 2024, deși la 263,4% de la an la an rămâne una dintre cele mai ridicate din lume.

Cu toate acestea, decelerarea continuă sugerează că inflația în 2024 va fi mult mai scăzută decât în anul precedent (211%). Cel mai recent buletin al Băncii Centrale, care reflectă așteptările comercianților, prevede o inflație de aproximativ 125%.

„Pentru noi, inflația este o problemă care, din punct de vedere tehnic, s-a încheiat, deoarece am făcut tot ceea ce trebuia să facem pentru a o rezolva”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției în această săptămână. „Acum avem nevoie doar de puțin timp pentru a vedea această inflație prăbușindu-se”.

În cele opt luni ale guvernului Milei, austeritatea, impactul devalorizării inițiale (54% în decembrie), reducerea subvențiilor și a lucrărilor publice și eliminarea locurilor de muncă din sectorul public au restabilit echilibrul bugetar. Acestea au subminat însă și puterea de cumpărare și consumul, împingând treptat Argentina, unde sărăcia afectează aproximativ 50% din populație, în recesiune.

Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o contracție de 3,5% a economiei argentiniene în 2024, înainte de o redresare puternică la +5% în 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro