Sari direct la conținut

Arhiepiscopul catolic Carlo Maria Vigano, care l-a catalogat pe Papa Francisc „profet fals” și „slujitor al Satanei”, găsit vinovat de schismă și excomunicat

HotNews.ro
Arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano, un aprig critic ultraconservator al Papei Francisc, a fost găsit vinovat de schismă și excomunicat, a anunțat vineri Biroul doctrinar al Vaticanului, într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.
Arhiepiscopul catolic Carlo Maria Vigano, care l-a catalogat pe Papa Francisc „profet fals” și „slujitor al Satanei”, găsit vinovat de schismă și excomunicat
Arhiepiscopul Carlo Maria Vigano, nunțiu apostolic în SUA, prezent la reuniunea anuală de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din SUA, în Baltimore, 16 noiembrie 2015. Sursa foto: Patrick Semansky / AP / Profimedia

Vigano, ambasadorul Sfântului Scaun la Washington în perioada 2011-2016, a dispărut din spațiul public în 2018 după ce a afirmat că Papa știa de ani de zile despre comportamentul sexual inadecvat al unui cardinal american și că nu a făcut nimic în această privință.

El spunea la acel moment că Papa ar trebui să demisioneze și l-a catalogat ulterior drept „profet fals” și „slujitor al Satanei”.

Vaticanul a respins acuzația de mușamalizare a comportamentului sexual nepotrivit și luna trecută l-a convocat pe Vigano pentru a răspunde acuzațiilor de schismă și de negare a legitimității Papei.

În scurtul comunicat de vineri, biroul doctrinar a transmis că refuzul arhiepiscopului de a recunoaște și de a se supune Papei Francisc a fost clar din declarațiile lui publice.

„La încheierea procesului penal, Preasfințitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind schisma”, scrie în comunicat, Vaticanul adăugând că acesta a fost excomunicat din Biserică.

Într-o declarație emisă săptămâna trecută, Vigano a precizat că a refuzat să ia parte la procedura disciplinară deoarece nu acceptă legitimitatea instituțiilor din spatele acesteia.

„Nu recunosc autoritatea tribunalului care pretinde că mă judecă, nici a prefectului său, nici a celui care l-a numit”, a spus el, referindu-se la șeful biroului doctrinar, cardinalul Victor Manuel Fernandez, și la Papa Francisc.

Potrivit unui document oficial al Dicasterului pentru Doctrina Credinţei, puternicul departament al Vaticanului însărcinat cu dogma, Carlo Maria Vigano fusese convocat în luna iunie pentru a fi notificat în mod oficial cu privire la aceste acuzaţii în cadrul unui proces penal extrajudiciar, o procedură accelerată care reduce durata formalităţilor administrative.

„Repudiez, resping şi condamn scandalurile, erorile şi ereziile lui Jorge Mario Bergoglio (Papa Francisc, n.r.), a cărui gestionare a puterii este absolut tiranică”, a criticat arhiepiscopul Vigano, într-o lungă declaraţie publicată online. „Consider acuzaţiile la adresa mea ca pe o onoare”, a adăugat el, pe reţeaua de socializare X.

Conciliul Vatican II (1962-1965), considerat o adaptare majoră a Bisericii Catolice la lumea modernă, „reprezintă cancerul ideologic, teologic, moral şi liturgic pentru care «Biserica sinodală» bergogliană este metastaza necesară”, a adăugat Carlo Maria Vigano.

Monseniorul Vigano, care a fost nunţiu apostolic (ambasador al Sfântului Scaun, n.r.) la Washington din 2011 până în 2016, înainte să se pensioneze, a fost un acuzator constant al Papei Francisc şi s-a remarcat prin luări de poziţie deosebit de critice la adresa autorităţii suveranului pontif.

El a fost şi secretarul general al Guvernoratului Vaticanului, funcţie pe durata căreia a descoperit şi a denunţat corupţia care domnea în administraţie.

Carlo Maria Vigano fusese deja condamnat în 2018 de un tribunal italian la plata sumei de 1,8 milioane de euro către fratele lui cu handicap în urma unui proces în care a fost acuzat de spoliere familială.

INTERVIURILE HotNews.ro