Sari direct la conținut

Armata israeliană, acuzată de profanarea unui cimitir din Gaza. „De ce să te răzbuni pe morții din morminte?”

HotNews.ro
Armata israeliană, acuzată de profanarea unui cimitir din Gaza. „De ce să te răzbuni pe morții din morminte?”
Refugiați în cimitirul din Khan Younis Foto: Hani Alshaer / AFP / Profimedia

În Gaza devastată de război, nici măcar morții nu au parte de odihnă. Locuitori din orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza, susțin că soldați israelieni au săpat mormintele din cimitirul Bani Suhaila, în mai multe rânduri, informează Reuters.

Bilal Al-Qahwaji și-a îngropat mai mulți membri ai familiei, inclusiv doi frați, în luna noiembrie după ce au fost uciși într-un bombardament israelian. Acum nu le mai găsești trupurile. „Au săpat o dată, a doua oară și a treia oară. Nu mai sunt cadavrele. Martirii mei sunt toți acolo, dar nu-i mai găsesc”, a spus Qahwaji.

Într-o declarație de presă, armata israeliană a afirmat că în niciun caz nu țintește cimitirele ca atare și că nu are o politică deliberată de a le profana. „Pe durata unui război în care Hamas s-a inserat în populația civilă, inclusiv în interiorul sau lângă obiective civile precum cimitirele, pagube materiale la aceste situri pot să apară”, se spune în declarație.

Anterior, armata israeliană anunțată că a săpat în Bani Suhaila ca să descopere și să distrugă un tunel în care Hamas ar fi amplasat un centru militar de comandă, astfel că cimitirul a fost privat de protecție legală internațională. Statutul de la Roma al Curții Penale Internațională definește profanarea cadavrelor ca o crimă de război.

Loviturile aeriene ale Israelului a făcut ca accesul la cimitirele din Gaza să devină periculos, astfel că familiile îndoliate își îngroapă morții în cimitire improvizate pe loturi libere.

Israelul a ucis peste 39.000 de oameni în Gaza, iar o mare parte a enclavei a fost transformată în ruine după atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităților sanitare locale.

Mulți palestinieni s-au refugiat, chiar de mai multe ori, în interiorul Fâșiei în căutarea unui loc sigur. După 10 luni de conflict, cimitirul din Khan Younis a fost lovit de mai multe ori de bombardamentele israeliene, precum și în timpul luptelor de la sol.

Morgile spitalelor sunt pline cu cadavrele venite după fiecare bombardament, iar familiile trebuie să găsească noi locuri să-și îngroape morții.

„Cu toată această distrugere, în fiecare zi stăm pe străzi. Să vă fie rușine, copiii noștri au fost martirizați. Nici morții nu au fost cruțați de evrei. Unde să ne ducem?”, a spus Ahlam Farhan, un locuitor din Gaza al cărui fiu a fost ucis în război.

Distrugerea cimitirelor se adaugă lipsei de hrană, combustibil, apă, medicamente cu care se confruntă palestinienii. Mediatorii din Qatar, SUA și Egipt nu au reușit să obțină o încetare a focului, astfel că se așteaptă ca numărul morților să crească în continuare.

Qahwaji a spus că ONU și alte organizații internaționale ar trebui să ajute la înapoierea trupurilor celor îngropați în cimitire. Până atunci, palestinienii se descurcă singuri, Apărarea Civilă din Khan Younis băgând cadavrele dezgropate în saci de plastic.

„Este o crimă de război să sapi morminte vechi și de peste 50 de ani”, a declarat directorul Yamen Abu Suleiman. „De ce să te răzbuni pe morții din morminte, dezgropându-i și lăsându-i în aer liber?”, a continuat Abu Suleiman.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro