Sari direct la conținut

Armata israeliană recunoaște, în prima anchetă privind breșele de securitate din 7 octombrie, că nu a fost în stare să-i apere pe locuitorii dintr-un kibbutz

HotNews.ro
Armata israeliană recunoaște, în prima anchetă privind breșele de securitate din 7 octombrie, că nu a fost în stare să-i apere pe locuitorii dintr-un kibbutz
O casă distrusă de lupte în kibbutzul Be'eri, situat la granița cu Fâșia Gaza, după ce un tanc israelian a deschis focul.11 ianuarie 2024. Sursa foto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Armata israeliană a publicat joi concluziile unei prime anchete privind propriile sale breșe de securitate din timpul asaltului devastator al grupării islamiste Hamas din 7 octombrie anul trecut, recunoscând că nu a putut să-i protejeze pe locuitorii uneia dintre cele mai lovite comunități, kibbutzul Be’eri, informează Reuters.

Peste 100 de persoane au fost ucise în atacul asupra Be’eri, o comunitate de aproximativ 1.000 de oameni, iar alte 32 au fost luate ostatice și duse în Fâșia Gaza, dintre care 11 se află încă acolo.

Ancheta a examinat lanțul de evenimente al zilei, luptele și comportamentul forțelor de securitate, a precizat armata. Unele dintre detalii au fost deja dezvăluite de presa israeliană și internațională în săptămânile de după sângeroasele atacuri.

Recunoscându-și propriul eșec în protejarea civililor din kibbutz, armata a salutat curajul locuitorilor din Be’eri, inclusiv al echipei sale de intervenție rapidă, care, în ciuda faptului că a fost depășită numeric, a încercat să-i respingă pe militanții care au invadat această zonă sudică.

Armata israeliană nu a fost pregătită pentru scenariul unei infiltrări masive a militanților în Israel, a avut forțe insuficiente în zonă, nu a avut o imagine clară a evenimentelor până la prânz, la câteva ore după începerea asaltului, nu i-a alertat în mod corespunzător pe locuitorii din Be’eri, iar operațiunile sale de luptă nu au fost coordonate, a constatat ancheta.

Cu toate acestea, ancheta nu a constatat nicio vină în tirul tancurilor către o casă în care militanții țineau ostatice aproximativ 15 persoane, un incident care a atras critici în Israel pentru că i-a pus pe civilii respectivi în pericol.

„După ce s-au auzit focuri de armă din casă, iar teroriștii și-au anunțat intenția de a se sinucide și de a-i ucide pe ostatici, trupele au decis să ia cu asalt casa pentru a salva ostaticii”, scrie în rezumatul anchetei derulate de armata israeliană.

„Echipa a constatat că civilii din interiorul casei nu au fost răniți de obuzele tancurilor”, mai scrie în raport. Cu toate acestea, precizează armata israeliană, sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina modul în care au murit ostaticii din înăuntru, semnele indicând că aceștia au fost uciși de atacatori.

Armata a prezentat raportul rezidenților din Be’eri, dintre care mulți se numără printre zecile de mii de israelieni încă strămutați după momentul 7 octombrie.

„Nu aveam nevoie de toate aceste detalii”, a declarat Miri Gad Mesika, membru al kibbutzului.

„Ceea ce contează pentru mine este de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, cum putem preveni să se întâmple din nou, cum ne putem aduce înapoi ostaticii și cum ne putem simți din nou în siguranță”, a precizat el.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro