Sari direct la conținut

Armata ucraineană promite să rămână în Bahmut: „Vom continua, în pofida tuturor previziunilor și sfaturilor, să rezistăm / Ne pregătim pentru acțiuni ulterioare”

HotNews.ro
Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontului, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Bahmut este cea mai fierbinte zonă de pe linia frontului, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata ucraineană a promis marți că nu va renunța la orașul estic Bahmut, în condițiile în care se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor rusești, transmite Reuters.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ucrainene, a subliniat importanța pe care Kievul o acordă păstrării Bahmut, în timp ce continuă pregătirile pentru un contraatac care speră că va schimba dinamica războiului din Ucraina.

Bătălia pentru Bahmut are o importanță simbolică pentru ambele părți, iar Ucraina încă mai controlează unele părți ale orașului după luni de lupte aprige împotriva trupelor regulate rusești și a luptătorilor din forța de mercenari Wagner.

„Împreună cu comandanții, am luat o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă și să provoace pierderi maxime inamicului”, a declarat Sîrski după o vizită la trupele care luptă în Bahmut.

„Vom continua, în pofida tuturor previziunilor și sfaturilor, să rezistăm în Bahmut, distrugând Wagner și alte unități cu cea mai mare capacitate de luptă ale armatei ruse”, le-a spus el soldaților în imagini video din timpul vizitei sale.

„Le dăm ocazia rezervelor noastre să se pregătească și ne pregătim noi înșine pentru acțiuni ulterioare”, a adăugat Sîrski.

Luni, acesta a declarat că unitățile ucrainene au alungat forțele rusești de pe unele poziții din Bahmut prin contratacuri, adăugând că noi unități rusești, inclusiv parașutiști și luptători din grupul de mercenari Wagner, au fost „aruncate constant în luptă”, în ciuda faptului că au suferit pierderi grele.

Grupul Wagner a afirmat că unitățile sale au făcut mici progrese în oraș.

Rusia consideră Bahmut, oraș unde locuiau cândva 70.000 de oameni, ca pe o rampă pentru a ataca alte orașe ucrainene.

Casa Albă a spus luni că Rusia și-a consumat mare parte din stocurile militare și forțele armate, aproximativ 100.000 de soldați ruși fiind uciși sau răniți în Ucraina în ultimele cinci luni.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că SUA consideră că aproximativ 20.000 de soldați ruși au fost uciși din decembrie.

Jumătate dintre aceștia fac parte din grupul militar privat Wagner, a precizat Kirby. Ofensiva rusă asupra Bahmutului, în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a „stagnat” și „a eșuat”, a adăugat el.

Prigojin, fondatorul grupului paramilitar privat Wagner, a declarat că soldații săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de proiectile de artilerie pe zi pentru a-și menține asaltul asupra orașului Bahmut din regiunea Donețk.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro