Sari direct la conținut

„Arme biologice” în Ucraina: Rusia cere o anchetă ONU privind implicarea Washingtonului

HotNews.ro
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, Foto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia
Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul belarus al apărării Viktor Khrenin, Foto: Maksim Gucheck / Sputnik / Profimedia

Rusia a cerut Consiliului de Securitate al ONU să lanseze o anchetă internațională privind implicarea Washingtonului în presupusa dezvoltare de arme biologice în Ucraina, a anunțat joi Ministerul rus de Externe, potrivit AFP.

„Rusia nu a avut altă opțiune decât să trimită o plângere președintelui Consiliului de Securitate al ONU, cerând lansarea unei anchete internaționale” privind „activitățile biologice militare americane pe teritoriul ucrainean”, a precizat aceasta într-un comunicat, adăugând că plângerea a fost însoțită de un proiect de rezoluție corespunzător.

La scurt timp după începerea ofensivei sale în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, Rusia a acuzat SUA de finanțarea unui program de arme biologice în Ucraina, susținând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoarele ucrainene.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, scopul cercetării a fost „crearea unui mecanism de răspândire invizibilă a agenților patogeni mortali”.

Moscova a formulat în mod repetat aceste acuzații la reuniunile Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul lor, atât SUA, cât și Ucraina au negat existența unor laboratoare pentru producerea de arme biologice în țară.

Rusia a acuzat deja în 2018 SUA că a efectuat în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, are ambiții de a adera la NATO și la UE.

Pentru a-și justifica ofensiva, Moscova a susținut, de asemenea, că Ucraina ar avea ambiția de a se dota cu arme nucleare, o idee pe care a abandonat-o în mod voluntar în anii 1990.

Urmărește ultimele evoluții din a 246-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro