Sari direct la conținut

Armele americane din Ucraina nu vor fi folosite pentru a lovi Moscova, afirmă Joe Biden

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia
Joe Biden, Foto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia

Armele pe care Statele Unite au autorizat Ucraina să le folosească pe teritoriul rusesc nu vor fi folosite pentru a lovi Moscova sau Kremlinul, afirmă Joe Biden într-un extras dintr-un interviu publicat joi de ABC.

Săptămâna trecută, președintele Statelor Unite a dat undă verde, sub rezerva unor condiții, Kievului să folosească arme americane împotriva unor ținte din Rusia, în apropiere de regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), potrivit AFP.

Întrebat dacă aceste arme au fost deja folosite de Kiev, Joe Biden nu a dat un răspuns direct, dar a dat asigurări că Statele Unite nu vor permite ca ele să fie folosite „pentru a lovi la 300 km în interiorul teritoriului rusesc sau la Moscova sau asupra Kremlinului”.

„Ele trebuie să fie folosite în apropierea frontierei în cazul unor atacuri lansate din Rusia asupra unor obiective ucrainene”, a precizat el.

Întrebat dacă este „îngrijorat” după comentariile lui Vladimir Putin pe tema livrărilor de arme occidentale către Kiev, Joe Biden a explicat:

„Îl cunosc de 40 de ani. Sunt îngrijorat de el de 40 de ani. Nu este un om bun, este un dictator și se străduiește să își mențină controlul asupra țării sale în timp ce conduce acest asalt (asupra Ucrainei)”.

Restul interviului acordat de ABC președintelui american, înregistrat în Franța, unde Biden participă la comemorarea a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, va fi difuzat joi.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că va livra arme unor țări terțe care ar putea lovi interesele occidentale, dacă Occidentul va permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele sale cu rază lungă de acțiune, potrivit AFP.

„Dacă cineva consideră că este posibil să livreze astfel de arme în zona de luptă pentru a lovi teritoriul nostru (…) de ce nu am avea dreptul să livrăm armele noastre de același tip în regiuni ale lumii unde vor fi lovite instalațiile sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri cu agențiile de presă, printre care AFP.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro