Sari direct la conținut

Asistenta și garda de corp a lui Pavel Durov, eliberați după audieri. Arestul preventiv al fondatorului Telegram, prelungit cu 48 de ore

HotNews.ro
Asistenta și garda de corp a lui Pavel Durov, eliberați după audieri. Arestul preventiv al fondatorului Telegram, prelungit cu 48 de ore
Pavel Durov FOto: Capture TV via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Pavel Durov va rămâne după gratii cel puțin până miercuri 28 august, după ce autoritățile franceze au decis să prelungească măsura arestului preventiv cu 48 de ore. În schimb, autoritățile franceze au decis eliberarea celor două persoane arestate sâmbătă în același timp cu fondatorul Telegram, potrivit unor surse Le Figaro, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Cele două persoane au fost identificate drept Iulia Vavilova, asistenta personală a lui Durov care se prezintă în mediul online drept „consultat pentru cripto” și garda de corp a afaceristului. Autoritățile franceze au decis eliberarea lor după audieri.

Pavel Durov a fost arestat pe 25 august când a aterizat pe un aeroport din Paris, fiind acuzat că a permis desfăşurarea pe Telegram a unei serii întregi de activităţi ilegale, precum trafic de droguri, spălare de bani şi publicarea unor postări cu abuzuri sexuale asupra copiilor.

Autoritățile îl acuză pe Pavel Durov că nu a luat măsuri, prin faptul că nu a moderat mesajele de pe Telegram și nu a cooperat cu anchetatorii, împotriva utilizării în scopuri infracționale a serviciului său de mesagerie.

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat oficial luni arestarea lui Durov, la două zile după ce a fost reținut pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris sâmbătă seara, spunând că nu există niciun motiv politic în arestarea acestuia, în ciuda multor comentarii false online. El a adăugat că Franța rămâne profund dedicată libertății de exprimare.

Pavel Durov s-a născut și a studiat în Sankt Petersburg. Are cetățenia Rusiei, Emiratelor Arabe Unite, Franței și Saint Kitts și Nevis. Este co-fondator al rețelei sociale VKontakte și al Telegram. A părăsit Rusia în 2014. Se află pe locul opt în clasamentul Forbes al celor mai bogați ruși (15,5 miliarde de dolari)

INTERVIURILE HotNews.ro