Sari direct la conținut

Macron confirmă arestarea lui Pavel Durov: „Nu este o decizie politică”

HotNews.ro
Macron confirmă arestarea lui Pavel Durov: „Nu este o decizie politică”
Pavel Durov, fondatorul Telegram (Foto: Steve Jennings / Getty images / Profimedia)

Președintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări luni că arestarea în Franța a șefului Telegram, Pavel Durov, nu a fost „în niciun caz o decizie politică”, amintind că Franța este „atașată libertății de „expresie și comunicare”, relatează AFP și Reuters.

„Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul francez a avut loc în cadrul unei anchete judiciare în curs de desfășurare. Nu este în niciun caz o decizie politică”, a spus  Macron pe X.

Declarația lui Macron pe X a echivalat cu prima confirmare oficială a arestării lui Durov, la aproape două zile de când a fost reținut pe aeroportul Le Bourget din afara Parisului, la scurt timp după ce a aterizat cu un avion privat din Azerbaidjan.

Lipsa unei confirmări oficiale a dus la speculații cu privire la motivele detenției sale. Macron a spus că a citit „informații false aici cu privire la Franța în urma arestării lui Pavel Durov”, adăugând că Franța este profund dedicată libertății de exprimare.

Care sunt acuzațiile care i se aduc lui Durov

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru Reuters că Durov este investigat de oficiile naționale de criminalitate cibernetică și fraudă pentru că nu a cooperat cu privire la ancheta privind infracțiunile cibernetice și financiare pe care au loc pe Telegram. Reuters nu a putut vorbi cu niciun avocat care îl reprezintă.

CEO-ul Telegram, Pavel Durov, este încă în arest în Franța și este investigat de unitatea națională de criminalitate cibernetică și de biroul național de fraudă, a declarat luni un purtător de cuvânt al poliției franceze.

Durov este acuzat că nu a luat măsuri în ceea ce privește infracțiunile cibernetice și financiare comise pe platforma Telegram, a spus purtătorul de cuvânt.

Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pe aeroportul Le Bourget din afara Parisului, la scurt timp după ce a aterizat cu un avion privat sâmbătă seara.

Arestarea lui Durov a provocat critici din partea proprietarului X, Elon Musk, care a spus că libertatea de exprimare în Europa este atacată.

Tensiunile dintre Franța și Rusia au crescut în ultimele luni de zile, autoritățile franceze acuzând Rusia că a încercat să o destabilizeze înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, ca răspuns la poziția sa față de războiul din Ucraina – afirmații pe care Rusia le-a negat.

INTERVIURILE HotNews.ro