Sari direct la conținut

Asociatia "Cutu, cutu": Nu am trimis caini in strainatate. Bancescu sa numeasca ONG-urile pentru care are dovezi

HotNews.ro

Asociatia “Cutu, cutu” transmite ca nu a trimis niciodata caini in afara tarii iar coordonatorul ASPA Razvan Bancescu ar trebui sa dea numele ONG-urilor pentru care are dovezi ca ar fi trimis in strainatate caini folositi pentru zoofilie, scrie Mediafax.

Reprezentantii asociatiei precizeaza ca nu au trimis niciodata caini in afara tarii, fapt ce poate fi verificat in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan si in documentele autoritatilor sanitar-veterinare.

Precizarea este facuta in contextul in care, joi, coordonatorul de proiect al ASPA Razvan Bancescu a acuzat ONG-urile pentru protectia animalelor de ilegalitati, declarand ca peste 90% din cainii adoptati international sunt folositi in alte scopuri, unii ajungand in bordeluri din Europa de Vest si fiind folositi pentru zoofilie.

Potrivit reprezentantilor “Cutu, cutu”, acuzatia de zoofilie este una extrem de grava iar Razvan Bancescu ar trebui sa dea numele ONG-urilor pentru care are dovezi in acest sens, “pentru a nu denigra toate organizatiile serioase si muncitoare”.

“In loc sa-si apropie ONG-urile, cum ar fi normal pentru un reprezentant al statului, si sa lucreze cu ele pentru binele animalelor si al oamenilor, Razvan Bancescu arunca in permanenta acuzatii asupra lor, ceea ce este nepermis. In curand se va aproba bugetul ASPA si probabil (Bancescu, n.r.) doreste sa abata atentia de la sumele fabuloase care vor fi incasate”, se arata in comunicatul asociatiei.

Reprezentantii acesteia mai spun ca si ei isi doresc mai multa transparenta privind adoptiile internationale, ca fiecare caine sau pisica care paraseste tara sa poata fi vizitata ulterior de cel care i-a purtat de grija inainte si sa aiba contract de adoptie international cu clauze si cunoasterea exacta a adoptatorului, chiar daca sunt intermediari.

“Ar trebui ca adoptiile internationale sa fie reglementate prin lege. Parlamentul a primit un astfel de proiect de la o organizatie pentru protectia animalelor in 2013, dar nu l-a aporbat”, mai spun reprezentantii Asociatiei “Cutu, cutu”.

In ceea ce priveste acuzatiile de zoofilie, pentru care a prezentat mai multe fotografii, Razvan Bancescu a spus ca din imagini se vede ca sunt folositi foarte putini caini de rasa, cele mai multe exemplare fiind “maidanezi”.

“Sursa (de caini, n.r.) pentru Europa de Vest, si cel mai mult Germania si Danemarca, este reprezentata de Romania si Bulgaria. Nu pot sa spun ca Azorel, de pe strada Lacatusului nr. 5, a ajuns in Germania, la bordelul lui Franz, dar legatura este ca pleaca afara volume foarte mari de caini si numai 10 la suta ajung la adoptia reala, 90 la suta fiind folositi in alte activitati”, a mai spus Razvan Bancescu, precizand ca exista dovedi in acest sens, care au fost deja prezentate procurorilor.

Tot in privinta adoptiilor internationale, coordonatorul de proiect de la ASPA a aratat ca, in 2014, au iesit din Romania, cu pasapoarte emise de la Bucuresti, peste 20.000 de caini.

“Dintre acestea, doua-trei mii de exemplare au ajuns la adoptator, restul ajung in alte scopuri. Sunt implicate si persoane din strainatate, pentru ca problema este transfrontaliera, si persoane din viata publica din Romania, ONG-uri si alte persoane fizice”, a mai spus Bancescu.

El a precizat ca, la nivelul anului 2013, prezenta cainilor pe strazi le-a adus unor organizatii nonguvernamentale din Bucuresti peste 6 milioane de euro, din care au fost fiscalizati doar 1,3 milioane de euro. La destinatie, maidanezii din Bucuresti au valorat peste 20 de milioane de euro, potrivit Bancescu.

“Nu vom tolera imixtiunea diverselor ONG-uri cu interese, mai mult decat dovedite, privind stocul permanent de caini din Bucuresti pe care l-au avut la dispozitie atatia ani pentru exporturile lor”, a mai spus Razvan Bancescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro