Asociația „Inițiativa pentru Justiție” cere demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco, după decizia instanței supreme privind ancheta în dosarul Revoluţiei
- Redactia Hotnews
Asociația de magistrați „Inițiativa pentru Justiție” solicită demisia șefului Secției Parchetelor Militare, Pițu Cătălin Ranco, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca dosarul Revoluţiei – în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii – să se întoarcă la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei. Decizia pronunțată miercuri de instanța supremă, la aproape 32 de ani de la Revoluție, este definitivă. Asociația mai cere Ministrului Justiției să efectueze un control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.
- Amintim că, în 21 mai 2021, un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă a decis ca dosarul Revoluției să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe victime au atacat decizia, iar miercuri magistraţii au respins contestaţiile acestora.
- Astfel, dosarul Revoluției se întoarce la Secția Parchetelor Militare din Parchetul General, pentru refacerea rechizitoriului.
- Amintim și că, în octombrie 2020, acelaşi judecător de la ICCJ care în mai a decis ca dosarul Revoluției să fie restituit procurorilor a hotărât excluderea mai multor probe din dosar.
Redăm mai jos comunicatul difuzat de Asociația „Inițiativa pentru Justiție”:
„Asociația Inițiativa pentru Justiție ia act de decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care a fost respinsă ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, hotărând restituirea dosarului Revoluției la unitatea de parchet, respectiv Secția Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În aceste condiții în care Instanța Supremă a constatat existența unor nulități absolute și a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistrat Pițu Cătălin Ranco.
Totodată, raportat la gravitatea momentului, Asociația cere Ministrului Justiției, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.
În același timp, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții.
Este datoria legală și morală a Procurorului General și a Ministrului Justiției să stabilească dacă au existat culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989.
Totodată, în contextul în care Statul Român se află în pragul plății unor uriașe despăgubiri ca urmare a imposibilității soluționării acestui dosar, așa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră ca absolut esențială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovați de acest eșec să le poată fi angajată răspunderea juridică”.
CITEȘTE ȘI: Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu este acuzat de crime contra umanității, se întoarce la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei