Sari direct la conținut

Asociatia Municipiilor: Proiectul pentru limitarea mandatelor de primar incalca Constitutia

HotNews.ro

Asociatia Municipiilor sustine ca proiectul de act normativ pentru limitarea mandatelor de primar, in forma propusa, incalca prevederile articolului 37 din Constitutia Romaniei cu privire la drepul de a fi ales si ca electoratul este singurul in masura sa “sanctioneze” activitatea unui edil, transmite Mediafax.

“Proiectul de act normativ in forma propusa incalca prevederile articolului 37 din Constitutia Romaniei cu privire la drepul de a fi ales, care nu prevede nicio limitare in acest sens”, a declarat, luni, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea si presedinte executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR).

Potrivit edilului municipiului Oradea, cetatenii sunt singurii care pot si au dreptul de a limita numarul mandatelor unui primar in calitate de alegatori, ei avand si posibilitatea de a sanctiona performantele primarilor.

“Respingem ideea asociata acestei propuneri conform careia detinerea a mai mult de doua mandate este sinonima cu lipsa de performanta sau cu coruptia”, a mai spus Ilie Bolojan.

Alesii locali, primarii, presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni nu vor putea ocupa aceste functii mai mult de doua mandate succesive, conform unei initiative legislative aprobate tacit, in 19 noiembrie, de Camera Deputatilor.

Initiativa apartine deputatilor PDL Cezar Preda si Gheorghe Udriste.

Proiectul prevede ca nicio persoana nu poate indeplini succesiv functia de primar, consilier local, consilier judetean, presedinte de consiliu judetean decat cel mult pentru doua mandate.

Initiatorii au considerat ca dupa doua mandate consecutive, alesii locali construiesc in jurul lor un sistem politic si institutional local in care orice competitie electorala locala reala devine imposibila si exista situatii concrete in care monopolul unei persoane sau a unui grup de persoane din jurul acesteia asupra resurselor unei comunitati a dus la acuzatiile de nepotism, conflict de interese sau coruptie.

Proiectul a fost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere si vot final din 15 octombrie a fost depasit.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, Senatul este for decizional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro