Sari direct la conținut

Astronauții care au ajuns cu capsula Boeing Starliner la Stația Spațială Internațională ar putea reveni pe Terra abia în februarie 2025, cu ajutorul SpaceX

HotNews.ro
Astronauții care au ajuns cu capsula Boeing Starliner la Stația Spațială Internațională ar putea reveni pe Terra abia în februarie 2025, cu ajutorul SpaceX
Capsula Boeing Starliner (f0t0 NASA / AP / Profimedia)

Cei doi astronauți care au ajuns la început de iunie cu capsula Boeing Starliner la Stația Spațială Internațională ar putea să mai stea acolo până în februarie, deși ar fi trebuit să revină după opt zile, tot cu capsula Boeing.

Din cauza problemelor tehnice ale Starliner, NASA lucrează tot mai serios la un plan de rezervă care înseamnă că cei doi astronauți vor reveni acasă la început de 2025, cu o capsulă Crew Dragon de la SpaceX.

Cei doi astronauți care au ajuns cu capsula Boeing – Suni Wiliams și Butch Wilmore – ar fi trebuit să revină pe Terra încă dinaintea datei de 15 iunie, dar acest lucru nu a fost posibil, fiindcă au fost detectate probleme la Starliner (scurgeri de heliu, probleme la sistemul de propulsie).

Concluzia verificărilor a fost că Starliner nu este 100% sigură, iar NASA și companiile partenere nu vor să riște un dezastru.

NASA trimite în mod normal un echipaj de patru astronauți o dată la șase luni spre SSI și este înlocuit echipajul trimis anterior. Conform planului de rezervă gândit de NASA, ar urma să fie trimiși doar doi astronauți cu o capsulă a SpaceX, iar la întoarcere, în februarie 2025, ar urma să fie readuși pe Terra și cei doi astronauți care nu au putut reveni cu Starliner.

Pentru cei doi ar însemna că misiunea plănuită a dura opt zile va dura opt luni. NASA a insistat pe faptul că cei doi nu sunt „blocați” pe SSI pentru că au ce să facă acolo, contribuind la o serie de experimente care sunt făcute de cei trimiși pe Stația care orbitează la 400 de km altitudine.

Cei de la NASA spun că mai sunt șanse ca cei doi să revină tot cu Starliner, dar mai trebuie să fie făcute teste, iar cele desfășurate până acum nu au dat rezultatele dorite.

Pentru Boeing ar fi încă o lovitură de imagine dacă Starliner, o capsulă pe care NASA spera să se bazeze în misiunile viitoare, ar reveni goală pe Terra, iar astronauții vor fi aduși cu vehiculul companiei rivale SpaceX.

Reamintim că Boeing a avut o mulțime de probleme tehnice cu Starliner, programul acumulând câțiva ani de întârziere.

Surse: space.com, New York Times

INTERVIURILE HotNews.ro