Atac si mai dur al ministerului de externe ungar la adresa Romaniei: Unii politicieni romani au intrat intr-o spirala a minciunilor / Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, convocat la MAE
- Redactia Hotnews
„Frustrarea” politicienilor romani probabil este generata de faptul ca actuala situatie arata in ce masura Romania este pregatita sa adere la Schengen, acuza ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit Mediafax.
„Frustrarea politicienilor romani a fost cauzata probabil de actuala situatie, care poate arata cu usurinta daca Romania este intr-adevar pregatita sa adere la Spatiul Schengen si daca este capabila sa isi protejeze frontierele”, a afirmat Szijjarto.
„Unii politicieni romani au intrat intr-o spirala a minciunilor, vorbind de solutii comune si, in acelasi timp, facand afirmatii ostile si spunand minciuni care fac cooperarea imposibila”, a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI.
Politicieni romani au intrat intr-o „spirala a minciunilor”, vorbind de solutii comune cu Ungaria si, in acelasi timp, facand afirmatii ostile, acuza ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirmand ca, in actuala situatie, cooperarea bilaterala risca sa fie imposibila.
„Unii politicieni romani au intrat intr-o spirala a minciunilor, vorbind de solutii comune si, in acelasi timp, facand afirmatii ostile si spunand minciuni care fac cooperarea imposibila”, a declarat Peter Szijjarto, citat de MTI.
Secretarul de stat George Ciamba l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond
Din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, George Ciamba l-a convocat miercuri pe Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei in Romania, pentru a transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile in relatia cu tara vecina, respectiv:
- anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania;
- declaratiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa Premierului roman, Victor Ponta;
- vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, Comisar al Primului ministru la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015).
Diplomatia romana a acuzat „preocuparea fata de tendinta manifesta a partii ungare de a atrage Romania intr-o disputa artificiala, care sa se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat in contextul european actual, marcat de criza migrantilor”, potrivit unui comunicat al MAE.
Secretarul de stat roman a transmis „in mod clar mesajul ca partea romana nu doreste ca accentul discutiilor sa continue sa fie plasat pe o escaladare a declaratiilor publice, in detrimentul cooperarii si identificarii unor solutii pertinente, in spirit european, la provocarile comune actuale”.
De asemenea, partea romana a criticat din nou intentia Ungariei de a construi un gard la granita comuna, un gest „contrar spiritului european”.
De asemenea, diplomatia romana a aratat ca in acest moment „nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare, in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect”.
„Oficialul roman a subliniat ca este inacceptabil ca un ministru al afacerilor externe dintr-un stat european sa lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme si situatii care tin de politica interna a statului respectiv” si a apreciat ca „afirmatiile ministrului de externe ungar sunt complet lipsite de respect fata de persoana premierului, a Guvernului Romaniei si fata de autoritatile statului roman si se inscriu in acest joc de escaladare si disputa artificiala, menit sa atraga atentia de la problemele reale”.
De asemenea, secretarul de stat George Ciamba si-a exprimat surprinderea si neintelegerea partii romane fata de vizita in Romania a Comisarului Prim Ministrului ungar pentru formularea conceptelor de autonomie in statele din zona Bazinului Carpatic, care a avut intalniri cu reprezentantii minoritatii maghiare din Romania si, in acest context, si-a arogat rolul de coordonator al acestora in demersurile lor de definire si obtinere a autonomiei teritoriale pe criteriul etnic.
Partea romana considera inacceptabila o astfel de ingerinta in afacerile interne si dezaproba orice demersuri de acest fel, care creeaza disensiuni si afecteaza climatul de convietuire interetnica, potrivit sursei citate.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri la pranz ca partea ungara continua sa foloseasca un limbaj inacceptabildin punct de vedere diplomatic fata de Romania si considera ca este vorba de o incercare a Ungariei de a atrage tara noastra intr-o ”disputa artificiala”.
Tot miercuri premierul a trimis mai multe sageti catre tara vecina, atat de pe culoarele Parlamentului, cat siinainte de sedinta de Guvern de la Palatul Victoria.
Disputa a continuat si miercuri, dupa ce dimineata ministrul de externe ungar a spus ca premierul roman si-a pierdut autocontrolul. Victor Ponta a ripostat de pe culoarele Parlamentului, dupa discursul lui Klaus Iohannis, spunand ca va continua sa denunte ce fac ungurii, indiferent daca se supara sau nu.