Sari direct la conținut

Atacul cibernetic de la Camera Deputaților. Ministrul Digitalizării: În cazul instituţiilor publice există, în medie, 200-250 de atacuri pe zi

HotNews.ro
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizarii si Dragos Vlad, presedinte ADR, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizarii si Dragos Vlad, presedinte ADR, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În jur de 200-250 de atacuri cibernetice au loc, zilnic, asupra instituțiilor publice din România, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, în contextul în care hackerii au atacat marți serverul Camerei Deputaților. El a spus că față de anii precedenți, există o creștere de 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice.

Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate.

Potrivit unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale – ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabytes – o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

El a spus că, în medie, zilnic sunt 200-250 de atacuri cibernetice la instituţiile publice.

  • „Ce e foarte important este că România are instituţii foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică.
  • Noi suntem într-un stadiu în care faţă de anul 2023, 2022, în fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România.
  • Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000 – 50.000 plus minus şi ce e important este că şi în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie”, a spus ministrul Cercetării.

El a susținut că vor exista mai multe modificări legislative la legea securităţii cibernetice, pentru a înăspri legislaţia.

  • „Şi un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructurii de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024.
  • Asta vorbim despre ceea ce facem astăzi acum. Sunt date care se colectează, în momentul de faţă. Vorbim de date trunchiate, vorbim de date finale atunci când va fi terminată toată ancheta tehnică la nivelul Camerei Deputaţilor.
  • În clipa în care am raportul tehnic final vin şi vă prezint aceste date, atât eu, cât şi instituţiile abilitate, pentru că este prematur.
  • Încă se lucrează la această analiză asupra efectelor şi rezultatelor acestui incident cibernetic la adresa Camerei Deputaţilor”, a afirmat Bogdan Ivan.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro