Sari direct la conținut

Atacul terorist din Solingen schimbă regulile privind solicitanții de azil din Germania

HotNews.ro
Atacul terorist din Solingen schimbă regulile privind solicitanții de azil din Germania
Cancelarul german Olaf Scholz depune o floare la locul atacului terorist din Solingen Foto: Thomas Banneyer / DPA / Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a promis să grăbească deportările și să combată migrația ilegală, în timpul unei deplasări făcute luni în Solingen, oraș unde trei persoane au fost ucise în weekend de un bărbat din Siria care trebuie deportat de anul trecut, dar care nu a mai fost scos din țară pentru că autoritățile nu l-au mai găsit la centrul de refugiați unde trebuia să fie cazat, relatează Reuters.

„A fost terorism, terorism împotriva noastră a tuturor”, a declarat Olaf Scholz după ce a depus o floare la locul atacului terorist.

Atacul, al cărui principal suspect este un bărbat din Siria care era membru al Statului Islamic, a generat tensiuni politice privind politica germană privind azilul și deportările. El a fost comis cu o lună înainte de alegeri importante în trei landuri din Germania.

„Va trebui să facem tot ce putem pentru a ne asigura că cei care nu pot și nu au permisiunea de a sta în Germania să fie repatriați și deportați”, a declarat Scholz.

Cancelarul german a numit suspectul drept „un caz Dublin”, cu referire la regulile Uniunii Europene care prevăd că solicitantul trebuie să ceară azil în prima țară UE în care ajunge, în acest caz Bulgaria.

Autoritățile au plănuit să-l deporteze în Bulgaria pe bărbat încă de anul trecut, potrivit presei germane. Cu toate acestea, deportarea nu a fost pusă în practică întrucât bărbatul nu a fost găsit la centrul pentru refugiați atunci când autoritățile au mers pentru a pune în practică decizia de deportare.

Suspectul arestat pentru atacul cu cuţitul din orașul Solingen din vestul Germaniei, care a ucis trei persoane și a rănit opt, este un sirian în vârstă de 26 de ani, au declarat autoritățile duminică dimineață.

Suspectul s-a predat și a recunoscut crima, au precizat poliția și procurorii din Duesseldorf într-o declarație comună.

Statul Islamic l-a descris pe bărbatul care a efectuat atacul ca fiind un „soldat al Statului Islamic” într-o declarație pe contul său Telegram sâmbătă: „El a efectuat atacul ca răzbunare pentru musulmanii din Palestina și de pretutindeni”.

Organizaţia teroristă nu a furnizat însă nicio dovadă pentru afirmația sa și nu a fost clar cât de strânsă era orice relație între atacator și Statul Islamic.

INTERVIURILE HotNews.ro