Sari direct la conținut

Atacurile rechinilor din Egipt – Câte specii trăiesc în Marea Roșie și uimitorul caz din 2010

HotNews.ro
Marea Rosie la Hurghada, Foto: C Lofffonseca, Dreamstime.com
Marea Rosie la Hurghada, Foto: C Lofffonseca, Dreamstime.com

Două femei, inclusiv o româncă, au fost ucise de rechini în stațiunea egipteană Hurghada. În Marea Roșie trăiesc mai bine de 25 de specii diferite de rechini și atacuri au mai fost în ultimii 15 ani, iar în 2010 cinci oameni au fost atacați în doar cinci zile. Însă astfel de atacuri sunt foarte rare, dacă ținem cont că 13 milioane de oameni vizitau anual Egiptul înainte de pandemie și mulți dintre ei intrau și în Marea Roșie, fără a păți ceva.

Marea Roșie are o suprafața de 438.000 kmp, adică de aproape două ori mai mult decât România. Rechinii sunt ceva obișnuit, unele surse precizând că trăiesc acolo 25 de specii diferite de rechini, în timp ce alte surse vorbesc despre mai bine de 40 de specii.

Așadar, rechinii sunt ceva obișnuit, însă atacurile asupra oamenilor sunt rare, fiindcă rechinii foarte rar ajung aproape de țărm. În ultimii 10 ani se știu șase cazuri în care atacurile unor rechini au provocat moartea unor turiști, în Egipt.

Coasta Mării Roșii este celebră pentru scufundările către recifele de corali, în zona stațiunilor Hurghada, Sharm el Sheik și, mai ales, Marsa Alam, spre sud.

Sunt foarte populare scufundările în Egipt.

Pe plan mondial, în 2021, au murit 11 oameni din cauza unor mușcături de rechini, iar media ultimilor ani este de cinci decese/an, cu maxim 15/an. Așadar, ținând cont că sute de milioane de oameni intră în ape unde (la distanțe mari de țărm) se găsesc rechinii, numărul celor uciși este redus. În apele lumii trăiesc peste 350 de specii de rechini și doar 20 sunt periculoase pentru oameni.

În Marea Roșie trăiesc multe specii de rechini, dar atacurile asupra oamenilor sunt foarte rare. În 2010 a fost un șir excepțional de atacuri în zona stațiunii Sharm el-Sheikh: cinci oameni au fost mușcați în cinci zile și o persoană a murit. Au venit experți din SUA pentru a analiza situația și mai multe ipoteze au fost emise, inclusiv unele nebunești, ce țin de teorii ale conspirației.

Ca și în cazul atacurilor din 2022, și acum 12 ani s-a vorbit mult despre ipoteza că rechinii au fost atrași extrem de aproape de țărm de faptul că dintr-o navă ar fi fost aruncate oi moarte în mare și rechinii au venit imediat, în număr mare.

O altă explicație ar fi că rechinii nu găsesc suficientă hrană în larg și vin în zone cu ape mai puțin adânci. Sunt zone pe litoralul egiptean unde porțiunile cu ape foarte adânci se găsesc și la sub 700 de metri de țărm, astfel că un înotător priceput poate ajunge ușor în acele zone unde, în mod excepțional, se poate găsi și un rechin.

O altă ipoteză a fost că unii scufundători dornici să vadă rechini le-au aruncat momeli pentru a-i atrage, ținând cont de cât de sensibili sunt rechinii dacă este sânge în apă.

Pentru atacurile din 2010 o mică parte a presei din Egipt a emis ipoteza cum că Israelul a pus totul la cale, pentru a „pune pe butuci” industria egipteană a turismului. Nicio dovadă nu a existat în acest sens.

Atacuri ale rechinilor în Egipt au mai fost în ani precum 2004, 2009, 2015, 2018 și 2020. Presa britanică a scris în aceste zile că un salvamar ar fi fost alertat cu puțin timp înainte de primul atac că sunt rechini în apă, dar ar fi spus că așa ceva nu este posibil și că rechinii nu atacă la stațiunile de la Marea Roșie.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro