Sari direct la conținut

Atât Rusia, cât și SUA, consideră că proiectul de la Istanbul ar putea fi baza pentru un acord de pace, afirmă Kremlinul / Ce prevedea documentul considerat inacceptabil de Ucraina

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Atât Rusia, cât și SUA consideră proiectele de înțelegere discutate de Moscova și Kiev în primele săptămâni ale războiului drept o posibilă bază pentru un acord de pace în Ucraina, a afirmat vineri Kremlinul, deși președintele Ucrainei le-a respins anterior ca fiind inacceptabile, transmite Reuters.

Proiectele de document – discutate în cadrul discuțiilor de la Istanbul de la sfârșitul lunii martie 2022 – ar fi obligat Ucraina să renunțe la ambițiile sale NATO și să accepte statutul de neutralitate permanentă și de țară fără armament nuclear, în schimbul unor garanții de securitate din partea Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii și Franței – cele cinci membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Dar cele două părți nu au fost de acord cu privire la solicitările Rusiei, care includeau un drept de veto asupra acțiunilor statelor garante de a ajuta Ucraina în cazul unui atac.

Printre alte puncte de dezacord în cadrul negocierilor din 2022 s-a numărat cererea Rusiei de reducere profundă a dimensiunii forțelor armate ale Ucrainei și a numărului de tancuri, rachete, avioane de război și alte arme.

„Au existat negocieri foarte, foarte, ceea ce voi numi convingătoare și substanțiale, încadrate în ceea ce se numește protocolul de acord de la Istanbul”, a declarat luna trecută pentru CNN Steve Witkoff, emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu.

„Am fost foarte, foarte aproape de a semna ceva și cred că vom folosi acest cadru ca un punct de orientare pentru a încheia un acord de pace între Ucraina și Rusia”.

Întrebat despre poziția Rusiei cu privire la proiectul de la Istanbul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns:

„De la Washington, am auzit, de asemenea, declarații că acesta ar putea deveni o bază, un punct de plecare pentru negocieri. Și, desigur, președintele (Vladimir) Putin a declarat că negocierile ar putea avea ca punct de plecare Acordurile de la Istanbul”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi, a declarat săptămâna trecută că Kievul nu a primit nicio propunere din partea SUA de a folosi documentele de la Istanbul ca bază pentru negocierile de pace.

Volodimir Zelenski a respins încă din decembrie abordarea de la Istanbul, descriind-o drept un ultimatum care cere capitularea țării sale.

Think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a apreciat într-o analiză de luna trecută că termenii proiectului de protocol de la Istanbul ar fi lăsat Ucraina neputincioasă să se apere împotriva oricărei amenințări viitoare din partea Rusiei.

„Prin urmare, acesta este în întregime incompatibil cu actuala politică declarată a SUA și nu poate fi baza sau punctul de orientare pentru negocieri care să însemne altceva decât capitularea în fața cererilor prebelice ale Rusiei”, potrivit ISW.

INTERVIURILE HotNews.ro