Atentie la sedinta de plen de azi! Se pregatesc cateva legi pentru furat/hoti
Dupa toate informatiile HotNews.ro, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor de astazi vor intra pe ordinea de zi cel putin doua proiecte de legi cu efecte nocive pe termen lung:legea amnistiei/ gratierii si legea lobby-ului. De primele ar putea beneficia un numar mare de infractori, de la spargatori de case la diverse alte categorii de infractori de drept comun, la politicieni cunoscuti ca Adrian Nastase, Gigi Becali, Liviu Dragnea etc. Legea lobby-ului este contestata chiar de potentialii ei beneficiari, adica asociatiile de lobby, pe motiv ca proiectul de lege se indeparteaza de standardul UE si incurajeaza activitatea netransparenta de lobby.
Ambele proiecte de lege au fost dezbatute luni seara in Comsia Juridica, fiind introduse pe ordinea de zi in mod netransparent si modificate in secretomanie totala. Asta spune cam totul despre bunele intentii ale initiatorilor. Daca nu e nimic de ascuns, de ce atata discretie in Parlament?
Cele doua proiecte de legi ar urma sa intre astazi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, sedinta programata sa inceapa la ora 14.00. Nu stim daca va fi asa, pentru ca ordinea de zi n-a fost anunta public, fapt fara precedent. Parlamentarii nu au primit la caseta documentele. Daca vor fi adoptate, proiectele de legi privind amnistia/gratierea si lobby-ul vor merge la promulgere. Presedintele Traian Basescu va putea intoarce proiectele de legi o singura data, dupa care va fi nevoit sa le promulge. Potrivit Constitutiei, seful statului are la dispozitie maxim 20 de zile pentru a le promulga.
In consecinta, sunt toate sansele ca anul viitor, cele doua legi sa intre in vigoare daca ele vor fi adoptate astazi. Aceste doua legi, asa cum sunt ele gandite/adoptate pe ascuns sunt legi pentru furat/hoti. Parlamentul incearca sa profite de ultimele zile de sesiune parlamentara pentru a le adopta, altfel ar trebui sa astepte luna februarie, cand incepe noua sesiune. Graba s-ar putea explica prin faptul ca presiunea potentialilor beneficiari (in general infractori/borfasi) este tot mai mare, ca ultima sansa de a le vota cu limitareea pierderilor de imagine este acum, cand vigilenta opiniei publice este mai scazuta, nu anul viitor, in plina campanie electorala.
Acest mod de actiune se incadreaza lejer la banditism de stat. Simplu: Parlamentul face legi cu dedicatie pentru infractori. Am mai spus-o si vineri, cand am semnalat iminenta adoptarii acestor legi: actionand astfel, Romania se intoarce cu pasi repezi la statul captiv, in care institutii cheie actioneaza la comanda unor grupuri de interese nelegitime.
Nu sunt insa singurele doua legi adoptate pe intuneric, pe sest, departe de ochii opiniei publice. Tot ieri a trecut de Comisia de Industrie legea minelor, legea PPP, precum si modificari la legislatia privind energia regenerabila si legea salubritatii. Nu cunoastem detalii de continut, pentru ca si acestea s-au modificat pe genunchi, la fel de netransparent, fara ca parlamentarii sa primeasca din timp amendamentele.
Nu uitati de un alt proiect de lege scandalos initiat recent de majoritatea USL. Acest proiect scapa parlamentarii de conflicte de interese, de incompatibilitati si de anchetele ANI in general.
Revenind insa la cele doua proiecte de legi: amnistia/gratierea si lobby-ul. Ele au toate sansele sa treaca azi ca prin branza in plenul Camerei, alaturi de altele. Ordinea de zi poate fi oricand suplimentata. Daca se va intampla asa, va fi un nou episod negru (poate unul din cele mai rusinoase) pentru Parlament: majoritatea USL legifereaza pe ascuns impotriva intereselor publice.
Cei care au mers la vot nu se pot simti reprezentati de un Parlament care trimite cohorte de infractori inapoi pe strazi, scapa politicieni corupti din inchisoare, legalizeaza traficul de influenta legiferand lobby-ul intr-un mod in care nici macar potentialii beneficiari ai legii nu-l accepta. Si vor urma, cel mai probabil, alte cateva modificari cheie de legi in sfera penala, tot in beneficiul penalilor. Asta pentru ca nu mai este timp si nimeni nu vrea sa mai riste.