AUDIO VIDEO Marius Oprea: Am inteles ca voi fi confirmat interimar la ICCR. Vezi in interviu de ce intarzie cartea Ascensiunea lui Traian Basescu
HotNews.ro
Presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Marius Oprea, a declarat pentru HotNews.ro ca are informatii neoficiale ca va fi confirmat interimar de premierul Emil Boc, dupa ce in presa au aparut apeluri publice in sustinerea sa. Oprea l-a acuzat din nou pe politologul Vladmir Tismaneanu ca a facut presiuni pentru „a acapara Institutul”. Istoricul mai spune ca, daca va fi schimbat de la sefia IICCR, ar apela inclusiv la Dinu Patriciu pentru a finanta un Institut privat, dar neaga ca ar fi apelat deja la omul de afaceri.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Sunt presiuni la care sunt supus de circa un an de zile de catre domnul Tismaneanu si inclusiv de catre reprezentanti ai administratiei prezidentiale pentru o arondare politica pe care nu o accept. Aceste presiuni s-au intensificat in ultima vreme si am aflat zvonuri de la Guvern privind iminenta schimbarii mele.
- Domnul Tismaneanu s-a autopropus presedinte de onoare al Consiliului Stiintific. Dansul solicita inclusiv atributii executive, practic eu ramaneam ca un fel de presedinte de deocor fara putere de decizie.
- Exista minuta convorbirilor care au avut loc la Institut, cu domnul Tismaneanu si colegi ai domniei sale. Eu am replicat ca exista membri ai board-ului care se impotrivesc numirii d-lui Tismaneanu in aceasta structura.
- Practic comisia Tismaneanu nu mai exista. Sunt oameni care au lucrat in aparatul de executie al acestei comisii care acum doresc si ei un ciolan. Chiar mi s-a impus sa numesc 5 – 6 dintre ei, apropiati d-lui Tismaneanu, in diverse structuri in cadrul Institutului. Am solicitat fonduri, ceea ce nu s-a obtinut. Asta insemna ca eu sa hotarasc cine va pleca de la Institut ca sa facem loc echipei d-lui Tismaneanu, or n-am admis acest lucru.
- Comisia Tismaneanu nu mai are nici un fel de statut juridic. Tocmai pentru a crea un debuseu, inclusiv profesional, pentru a eterniza comisia Tismaneanu, s-a dorit acapararea Institutului.
- Nu am primit si n-am fost contactat in nici un fel de dl Patriciu sau de altcineva care sa sustina crearea unui nou Institut care sa faca concurenta IICCR-ului in situatia in care acesta ar fi arondat Administratiei Prezidentiale. Daca as fi schimbat, as solicita nu doar domnului Patriciu, in primul rand la nivelul fundatiilor straine, la nivelul ambasadelor. De ce nu, i-as solicita si domnului Patriciu, as face si un teledon.
- Am inteles, dar nu oficial, ca s-ar putea sa se aleaga solutia confirmarii mele ca interimar la aceasta functie, pana la luarea unei decizii finale privind soarta Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
- In momentul de fata as putea sa va spun ca am scris cam la 500.000 de mii de semne si am ajuns in anul 1994. Deja este cam de-o carte. Trebuie sa luati in calcul faptul ca din vara pana acum tarziu in toamna am fost implicat intr-o campanie istovitoare, in urma careia am trecut propriu zis la dezgroparea mortilor executati ilegal de Securitate. Or, nu pot sa stau pe munti si sa dezgrop morti cu laptop-ul in brate, gandindu-ma la ascensiunea politica a lui Traian Basescu.
- Cred ca spre finele acestui an, cartea va aparea. Eu o consider o monografie istorica, am scris-o cu rigoare stiintifica si vreau sa fie luate ca atare in calcul. Pentru ca este cartea care descrie ascensiunea politica a unui personaj fascinant. Pentru ca asta este presedintele Traian Basescu.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro