Australianul a cărui plasmă a salvat 2,4 milioane de bebeluși a murit la 88 de ani. Povestea „omului cu braț de aur”

Un bărbat australian a cărui plasmă conținea un anticorp rar care a ajutat la protejarea vieții a aproximativ 2,4 milioane de copii a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, a anunțat marți Crucea Roșie locală, potrivit France Presse și Agerpres.
James Harrison era purtător al anticorpului anti-D, care ajută la combaterea bolii hemolitice a fătului și nou-născutului, în care anticorpii unor femei gravide atacă fătul.
Pe parcursul vieții sale, „Omul cu braț de aur”, așa cum era cunoscut James Harrison, a donat plasmă de 1.173 de ori, făcând posibilă realizarea de medicamente pentru 2,4 milioane de sarcini, potrivit Lifeblood, filială a Crucii Roșii australiene responsabilă de produse biologice.
Timp de 64 de ani, până la pensionarea sa în 2018, James Harrison nu a ratat nicio programare pentru donarea de plasmă, a indicat Lifeblood, al cărui CEO, Stephen Cornelissen, a salutat „moștenirea incredibilă” a donatorului.
Australia has farewelled a real-life superhero, James Harrison, also known as the ‘Man with the Golden Arm’.
— 10 News First (@10NewsFirst) March 3, 2025
James was an extraordinary person whose blood helped save 2.4 million Australian babies.@lifebloodau pic.twitter.com/uRS5CUWC8Y
Donatorii cu acest anticorp sunt rari
Plasma lui a ajutat, de asemenea, în cazul sarcinii propriei fiice, Tracey Mellowship, astfel încât aceasta a decurs fără probleme. În acest fel, „el lasă în urmă o familie care poate nu ar fi existat fără darul său prețios”, a declarat ea pentru mass-media locale.
„Era foarte mândru că a salvat atât de multe vieți fără efort. Era fericit că familii ca a noastră au putut să existe datorită bunăvoinței sale”, a adăugat ea.
Aproximativ 17% dintre sarcini necesită anti-D, însă donatorii cu anticorpi sunt rari, potrivit guvernului australian.
James Harrison a murit în somn la data de 17 februarie, într-un azil pentru persoane vârstnice situat pe coasta de vest a Australiei.
Harrison a fost una dintre puținele persoane a căror plasmă conținea anti-D, un anticorp rar folosit pentru injecții cu imunoglobulină anti-D pentru mamele cu Rh(D) negativ, potrivit agenției de presă UPI.