Sari direct la conținut

Autoritatile germane au arestat un cetatean turc, acuzat de spionaj in favoarea Ankarei

HotNews.ro

Autoritatile germane au arestat vineri un cetatean turc, acuzat ca ar fi trimis informatii despre comunitatea de kurzi care traieste in Germania catre agentii de spionaj de la Ankara. Incidentul ar putea sa duca la cresterea tensiunilor dintre Germania si Turcia, dupa ce partea turca a acuzat deja Berlinul ca ii adaposteste pe militantii PKK si pe extremistii de stanga de la DHKP-C, transmite Reuters.

Procurorii germani au precizat ca cetateanul turc M.S a fost arestat in locuinta sa din Hamburg.

„Suspectul este acuzat ca ar colabora cu agentiile de spionaj turce si ar trimite informatii despre kurzii care traiesc in Germania. Printre aceste informatii se numara adresa, contactele si activitatile politice intreprinse de kurzi”, se arata intr-un comunicat al procuraturii germane, potrivit News.ro.

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat deja autoritatile turce pentru arestarea liderilor opozitiei kurde, precizand ca desi Ankara are un drept sa lupte impotriva terorismului, acest argument nu poate sa fie utilizat pentru a-i reduce la tacere pe oponentii politici din Parlament.

Relatiile dintre Germania si Turcia s-au racit considerabil in ultimele luni, dupa ce parlamentarii germani au aprobat la inceputul lunii iunie o rezolutie de recunoastere a genocidului armenilor din 1915. Situatia s-a deteriorat dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie si campania masiva lansata de autoritatile turce in vederea epurarii presupusilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa.

Occidentul a criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul ¬inuman¬ la care ar fi supusi pucistii capturati.

Starea de urgenta le-a dat mana libera autoritatilor turce sa efectueze o vasta epurare in randul asa-numitilor gulenisti. Insa, autoritatile turce sustin ca dimensiunea campaniei guvernamentale de epurari este justificata, avand in vedere pericolul reprezentat de gulenisti pentru democratie.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit initial starea de urgenta la date de 20 iulie, atunci cand a subliniat ca aceasta le va permite autoritatilor turce sa ia masuri rapide impotriva celor care se fac vinovati de puciul esuat, in care un grup de militari a incercat sa rastoarne executivul in noaptea de 15-16 iulie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro