Sari direct la conținut

Autoritățile ruse au aprobat utilizarea brutalității și a torturii împotriva prizonierilor de război ucraineni, dezvăluie Wall Street Journal

HotNews.ro
Soldați ucraineni eliberați după un schimb de prizonieri cu Rusia, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni eliberați după un schimb de prizonieri cu Rusia, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Moscova a planificat și a executat „ceea ce anchetatorii Națiunilor Unite au descris drept tortură generalizată și sistematică”, relatează Wall Street Journal, citând trei foști oficiali din penitenciare care au intrat în programul de protecție a martorilor după ce au depus mărturie în fața anchetatorilor Curții Penale Internaționale (CPI).

În martie 2022, Igor Potapenko, fostul șef al Serviciului Federal Penitenciar (FSIN) din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad, „a transmis un mesaj direct unei unități de elită de gardieni” însărcinați cu gestionarea prizonierilor de război. „Fiți cruzi, nu le plângeți de milă”, le-ar fi spus Potapenko gardienilor, potrivit mărturiilor obținute de WSJ.

Potapenko a spus că regulile normale nu se vor aplica prizonierilor de război ucraineni și că gardienii nu vor fi obligați să poarte camerele de luat vederi care sunt obligatorii în sistemul penitenciar din Rusia. Ordine similare au fost date în regiuni din întreaga țară, conform WSJ.

Rusia a început să își pregătească sistemul penitenciar pentru sosirea prizonierilor de război în acea lună, relatează WSJ, citând documente și pe unul dintre foștii oficiali de închisoare anonimi.

Foștii gardieni au descris, de asemenea, un nivel „uluitor” de violență împotriva prizonierilor de război ucraineni. Un fost angajat al sistemului penitenciar care a lucrat cu o echipă de medici în regiunea Voronej din sud-vestul Rusiei a declarat pentru WSJ că gardienii închisorii i-au bătut pe ucraineni până când bastoanele lor de poliție s-au rupt.

Gardienii de închisoare au folosit electroșocuri asupra prizonierilor de război „atât de des, în special la dușuri, încât ofițerii s-au plâns că au rămas fără baterie”, au declarat foști gardieni.

Vladimir Osechkin, șeful organizației pentru drepturile prizonierilor Gulagu.net, a declarat pentru WSJ că tratamentul brutal aplicat prizonierilor de război ucraineni a fost conceput pentru a-i face mai dispuși să se supună anchetatorilor ruși și pentru a elimina „orice dorință sau capacitate de a lupta din nou dacă vor fi vreodată schimbați”.

Nici comisarul rus pentru drepturile omului, nici comisia prezidențială pentru drepturile omului nu au răspuns la solicitările WSJ de a comenta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru WSJ că generalizările cu privire la sistemul penitenciar al Rusiei sunt nefondate.

CPI a acuzat Moscova că a țintit civili din Ucraina și că a transportat ilegal copii ucraineni în Rusia în timpul invaziei sale la scară largă, alte investigații fiind în curs.

Curtea cu sediul la Haga a emis cel puțin șase mandate de arestare pe numele unor oficiali ruși, inclusiv pe numele președintelui Vladimir Putin.

INTERVIURILE HotNews.ro