Sari direct la conținut

Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate si in Romania. Directiva promovata prin "Raportul Macovei" a fost adoptata de Consiliul UE

HotNews.ro
Monica Macovei, Foto: captura B1 TV
Monica Macovei, Foto: captura B1 TV

Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate si in Romania, in cel mult doi ani si jumatate, potrivit unei directive europene adoptate vineri de Consiliul Uniunii Europene.

Directiva initiata de Comisia Europeana a fost adoptata si de Parlamentul European, in urma unui raport sustinut de europarlamentarul roman Monica Macovei (PDL/PPE).

„Normele privind confiscarea de la terti au fost armonizate, fiind introduse garantii extinse”, a precizat Consiliul UE, intr-un comunicat de presa. Confiscarea de la terti, la care face referire Consiliul, reprezinta principala noutate pe care o introduce directiva europeana in legislatia existenta in Romania privind confiscarea extinsa.

Potrivit sursei citate, directiva urmareste sa permita autoritatilor nationale confiscarea si recuperarea profiturilor obtinute de infractori din crima organizata si infractiunile transfrontaliere.

documente

Directiva confiscare extinsa

(14 Mar 2014) PDF, 262KB

Directiva prevede mai multe posibilitati pentru confiscarea banilor si bunurilor rezultate din infractiuni, in cazurile in care persoana in cauza dispare sau este bolnava ( atunci cand este imposibil pentru persoana suspectata sau acuzata de a participa la procedurile penale pentru o perioada mai lunga de timp , ceea ce inseamna ca procedura nu poate continua in conditii normale ).

Directiva prevede , de asemenea, norme privind competentele de confiscare extinse, facilitand confiscarea atunci cand un judecator este convins ca proprietatea in cauza a fost obtinuta prin infractiuni.

Totodata, bunurile confiscate de la infractori vor putea utilizate in interes public sau in scopuri sociale.

Statele membre vor avea la dispozitie doi ani si jumatate de la intrarea in vigoare a directivei sa transpuna noile prevederi in legislatiile nationale.

Cui i se va aplica viitoarea confiscare extinsa

Confiscarea extinsa prevazuta de viitoarea directiva europeana ar urma sa se aplice infractorilor condamnati pentru cel putin o fapta incadrata la una dintre urmatoarele categorii:

  • Coruptie activa sau pasiva in sectorul privat si in randul oficialilor din institutiile UE si ale statelor membre.
  • Crima orgaizata si infractiuni care au legatura cu aceasta.
  • Activitati de pornografie infantila.
  • Criminalitate cibernetica.
  • Orice infractiune pentru care legea prevede inchisoarea de minimum 4 ani.

Citeste si:

Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate si in Romania. Raportul Macovei, adoptat de Parlamentul European

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro