Sari direct la conținut

Averile nejustificate puse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate si in Romania. Proiectul de directiva a iesit din negocierile PE-CE-Consiliul UE

HotNews.ro
Monica Macovei, Foto: Hotnews
Monica Macovei, Foto: Hotnews

​Averile nejustificate ascunse de infractori prin transferul catre rude sau cunoscuti vor putea fi confiscate si in Romania, potrivit unui proiect de directiva europeana care tocmai a iesit din negocierea dintre Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene.

Dupa ce a fializat negocierile din procedura de trialog, europarlamentarul Monica Macovei, raportor pe acest proiect, a prezentat, joi, in Comisia de Libertati Civile, Justitie, si Afaceri Interne a Parlamentului European raportul asupra proiectului privind confiscarea exitinsa.

Comisia LIBE urmeaza sa dea in 17 decembrie un vot privind proiectul de directiva, dupa care acesta va merge la plenul PE pentru votul final, prevazut estimativ sa aiba loc undeva in februarie 2014.

Astfel, directiva europeana privind confiscarea extinsa are sanse mari sa fie adoptata si publicata pana la finalul acestei legislaturi a Parlamentului European, inainte de alegerile europene din mai 2014.

Pentru a intra in functiune si in Romania, viitoarea directiva va trebui transpusa in legislatia nationala, ceea ce ar insemna inca aproximativ 2 ani pana la aplicarea efectiva a noii forme de confiscare extinsa si in Romania.

Cui i se va aplica viitoarea confiscare extinsa XXL:

Confiscarea extinsa prevazuta de viitoarea directiva europeana ar urma sa se aplice infractorilor condamnati pentru cel putin o fapta incadrata la una dintre urmatoarele categorii:

  • Coruptie activa sau pasiva in sectorul privat si in randul oficialilor din institutiile UE si ale statelor membre.
  • Crima orgaizata si infractiuni care au legatura cu aceasta.
  • Activitati de pornografie infantila.
  • Criminalitate cibernetica.

Etapele confiscarii – pica metoda matusii sau a soacrei bogate

Viitoarea directiva europeana va aduce in cazul Romaniei un palier superior in procedura confiscarii exstinse. Astfel, infractorilor condamnati pentru fapte din zonele mentionate li se vor condisca nu numai averile lor nejustificate, ci si bunurile trecute pe numele rudelor.

  • Prima etapa porneste de la confiscare penala uzuala, cand instanta decide ca bunurile rezultate dintr-o infractiune dovedita sa fie confiscate. De exemplu, un traficant de carne vie este condamnat la inchisoare pentru infractiunile sale, iar instanta decide sa i se confiste acestuia 5.000 de euro, bani pe care procurorul a reusit sa probeze ca au fost obtinuti direct din activitatea ilicita. In schimb, infractorul mai detine inca 200.000 de euro.
  • In a doua etapa, respectivul infractor condamnat este pus sa-si justifice el si restul de 200.000 de euro pentru care nu au fost stranse probe ca au fost obtinuti din inractiuni. Daca cel in cauza poate justifica, prin veniturile obtinute legal, o avere de numai 10.000 de euro, instanta poate decide sa i se confiste restul de 190.000 de euro nejustificati.
  • Al treilea palier al confiscarii extinse – care va reprezenta si noutatea pentru Romania – se refera la bunurile transferate de infractor pe numele altor persoane. Astfel, daca infractorul respectiv si-a donat averea nejustificata catre alta persoana, organele judiciare pot merge pe firul transferului de patrimoniu si pot opera confiscarea bunurilor nejustificate. Practic, poate fi astfel combatuta practica unor infractori de a-si trece masini de lux sau proprietati imobiliare obtinute ilicit pe numele unor matusi sau al soacrei, pentru a scapa de confiscare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro