Sari direct la conținut

Avertisment de la CNAS: De la 1 mai cardul de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale

HotNews.ro
Vasile Ciurchea, Foto: zi-de-zi
Vasile Ciurchea, Foto: zi-de-zi

Incepand cu data de 1 mai 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale, avertizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Potrivit unui comunicat de luni al Casei, pana in prezent, circa 13,5 milioane de asigurati au intrat in posesia cardului de sanatate si au fost activate in sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.

CNAS ii asteapta pe cei peste 500.000 de asigurati care nu au primit cardul de sanatate la sediile caselor de asigurari sau la medicii de familie pentru a-si ridica acest card, arata documentul citat.

Asiguratii care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate din motive religioase si de constiinta, au ca alternative adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate eliberata la cerere de catre casele de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitate 3 luni.

Cardurile refuzate raman la sediile caselor de asigurari, astfel incat sa poata fi predate acelor asigurati care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Asiguratii care pana la data de 1 mai 2015 nu au intrat in posesia cardului de sanatate, vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de asigurat, eliberata de casa de asigurari, mai explica CNAS.

Ciurchea, presedinte CNAS: Datele medicale sunt strict secrete

Presedintele Casei, Vasile Ciurchea, a declarat azi, intr-o conferinta de presa ca romanii sunt „foarte interesati” de carduri, iar unii dintre cei care au refuzat initial sa le primeasca au revenit asupra deciziei.

„La nivel national, peste jumatate din medicii de familie au dorit sa preia cardurile pentru a le distribui asiguratilor din listele lor. Cardul are un cod pin de transport, care, dupa initializare, se schimba. Cardul se va folosi de cate ori pacientul se duce la medic. Economiile facute prin utilizarea cardului vor ramane tot pentru servicii medicale. Cardul nu contine date medicale. El contine nume, prenume, un cod si termenul de valabilitate. Datele medicale sunt strict secrete si nu pot fi accesate de oricine. Cardul se blocheaza dupa tastarea gresita de cinci ori consecutiv a codului pin. El se va putea debloca sunand la help-desk”, a explicat Ciurchea, citat de Agerpres.

Presedintele Casei a spus ca, in cazul unei spitalizarii continue, cardul de sanatate va folosit doar la internare si la externare, el nu va ramane pe perioada spitalizarii in cititor.

„Asiguratii nu trebuie sa isi lase cardul la furnizorii de servicii medicale. Cardul valideaza doar serviciul medical si nu valoarea acestora”, a atentionat Ciurchea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro