Sari direct la conținut

Avertisment dur din partea Phenianului: Kim Yo Jong amenință Seulul cu o „calamitate teribilă” dacă vor fi reperate din nou drone

HotNews.ro
Avertisment dur din partea Phenianului: Kim Yo Jong amenință Seulul cu o „calamitate teribilă” dacă vor fi reperate din nou drone
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un. Sursa foto: Kim Jae-Hwan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kim Yo Jong, puternica soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, a acuzat sâmbătă Seulul că evită în mod deliberat să-și asume responsabilitatea pentru presupusele zboruri ale dronelor sud-coreene deasupra capitalei Coreei de Nord și a avertizat cu privire la o „calamitate teribilă” dacă acestea continuă, relatează ABC News preluând The Associated Press (AP).

Declarația lui Kim Yo Jong a venit la o zi după ce Ministerul de Externe din Coreea de Nord a susținut că mai multe drone sud-coreene care transportau pliante de propagandă anti-Coreea de Nord au fost detectate pe cerul de noapte, deasupra Phenianului, pe data de 3 octombrie, dar și miercuri și joi în această săptămână.

Ministerul a afirmat că forțele nord-coreene vor pregăti „toate mijloacele de atac” capabile să distrugă partea sudică a frontierei și armata sud-coreeană și că vor răspunde fără avertisment dacă dronele sud-coreene sunt detectate din nou pe teritoriul său.

Ministrul sud-coreean al apărării a negat inițial acuzația, dar armata sud-coreeană și-a ajustat ulterior răspunsul, afirmând că nu poate confirma dacă afirmațiile Nordului sunt sau nu adevărate.

În afirmațiile sale, publicate prin intermediul presei de stat, Kim Yo Jong, unul dintre cei mai importanți oficiali nord-coreeni în materie de politică externă, a spus că declarațiile vagi ale armatei sud-coreene ar trebui să fie luate drept dovadă că aceasta a fost „fie principalul vinovat, fie complice în acest incident”.

„Dacă armata a stat deoparte în timp ce propriii cetățeni au folosit drone, un instrument militar multifuncțional recunoscut pe scară largă, pentru a încălca suveranitatea unei alte țări, crescând astfel riscul unui conflict armat cu un potențial adversar, acest lucru ar echivala cu un consimțământ intenționat și complicitate”, a declarat sora lui Kim Jong Un.

„În momentul în care o dronă sud-coreeană va fi descoperită din nou pe cerul de deasupra capitalei noastre, se va produce cu siguranță o calamitate teribilă. Personal, sper ca acest lucru să nu se întâmple”, a adăugat Kim Yo Jong.

Armata și guvernul Coreei de Sud nu au răspuns imediat la comentariile lui Kim.

Tensiunile dintre cele două state se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, deoarece ritmul testelor cu rachete ale Coreei de Nord și al antrenamentelor militare combinate ale Coreei de Sud cu Statele Unite s-au intensificat. În ultimele luni, animozitatea dintre cele două țări a fost exacerbată de campaniile de război psihologic, purtate în stilul Războiului Rece.

Începând cu luna mai, Coreea de Nord a trimis mii de baloane care transportau deșeuri de hârtie, plastic și alte gunoaie pentru a le arunca asupra Sudului, în ceea ce a descris drept represalii împotriva activiștilor civili sud-coreeni care au trimis baloane cu pliante de propagandă anti-Phenian peste graniță.

Armata sud-coreeană a răspuns campaniei nord-coreene de trimitere de baloane prin utilizarea difuzoarelor de la frontieră pentru a transmite propria sa propagandă și muzică K-pop către Coreea de Nord.

Phenianul este extrem de sensibil la orice critică externă adusă fie guvernului autoritar al liderului Kim Jong Un, fie regimului dinastic al familiei sale.

Oficialii sud-coreeni și-au exprimat îngrijorarea că Phenianul ar putea încerca să crească presiunea asupra Seulului și Washingtonului înainte de alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Experții spun că obiectivul pe termen lung al lui Kim este să forțeze în cele din urmă Washingtonul să accepte Coreea de Nord ca putere nucleară și să negocieze concesii economice și de securitate de pe o poziție de forță.

În răspunsuri scrise la întrebările adresate de agenția AP în această lună, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că este probabil ca Phenianul să pregătească provocări majore în preajma alegerilor din SUA, inclusiv un test de detonare a unui dispozitiv nuclear sau un test de zbor al unei rachete balistice intercontinentale, încercând astfel să atragă atenția Washingtonului.

INTERVIURILE HotNews.ro