Sari direct la conținut

Avertismentul serviciilor secrete SUA: Moscova poate răspunde dur la decizia de a permite Ucrainei să lovească adânc în Rusia. De ce ezită Biden

HotNews.ro
Avertismentul serviciilor secrete SUA: Moscova poate răspunde dur la decizia de a permite Ucrainei să lovească adânc în Rusia. De ce ezită Biden
Volodimir Zelenski a fost primit de Joe Biden la Casa Albă. FOTO: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face de mult timp lobby pentru a primi permisiunea de a lovi cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune ținte din Rusia, dar Casa Albă nu a luat încă o decizie în acest sens, scrie New York Times.

Serviciile de informații americane cred că este probabil ca Moscova să riposteze mai dur împotriva Statelor Unite și a aliaților, posibil cu atacuri letale, dacă aceștia vor permite ucrainenilor să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune occidentale pentru lovituri în interiorul Rusiei, au declarat oficialii americani.

Evaluarea serviciilor de informații mai spune că această decizie nu va schimba fundamental cursul conflictului, deoarece ucrainenii dispun în prezent de un număr limitat de arme și nu este clar câte ar mai putea furniza aliații occidentali, dacă este cazul.

Raportul citat de New York Times evidențiază ceea ce analiștii serviciilor de informații consideră a fi riscul potențial și beneficiile incerte ale unei decizii cu miză mare ce îi revine acum președintelui Joe Biden, care s-a întâlnit joi la Casa Albă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Este neclar care va fi decizia finală a lui Biden

Aceste constatări, crede New York Times, ar putea explica de ce Biden a întârziat așa de mult cu luarea acestei decizii. De asemenea, evaluarea explică probabil presiunile interne exercitate asupra liderului de la Casa Albă pentru a refuza cererea lui Zelenski.

Oficialii americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au spus că în acest moment este neclar care va fi decizia finală a lui Biden.

Zelenski a făcut un lobby puternic public și privat pentru a obține permisiunea de a folosi rachetele cu rază lungă de acțiune livrate de partenerii occidentali – SUA, Franța și Marea Britanie – cu scopul declarat de a duce războiul mai departe în Rusia.

În replică, președintele Vladimir Putin a recurs la amenințări pentru a descuraja Statele Unite să furnizeze ucrainenilor sisteme de arme mai avansate – precum și permisiunea de a le folosi pentru a lovi Rusia.

Criticii lui Biden spun că acesta a fost prea ușor intimidat de retorica ostilă a lui Putin și că abordarea progresivă a administrației privind înarmarea ucrainenilor i-a dezavantajat pe aceștia pe câmpul de luptă. Susținătorii abordării Casei Albe spun că prin precauțiile luate, Biden a reușit în mare măsură să evite un răspuns violent din partea Rusiei.

Liderii britanici au fost mai dispuși să își asume riscuri. Potrivit The Guardian, aceștia și-au exprimat deja intenția de a permite ucrainenilor să utilizeze rachetele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat pentru atacuri în interiorul Rusiei.

Dar Londra a așteptat ca Biden să ia poziție în această privință înainte de a autoriza oficial astfel de atacuri, deoarece potențialul răspuns al Rusiei ar putea avea implicații pentru securitatea coaliției în ansamblu, scrie New York Times.

Răspunsul posibil al Rusiei, în viziunea serviciilor secrete SUA

Evaluarea serviciilor de informații SUA descrie și o serie de posibile răspunsuri ale Rusiei la o astfel de decizie – de la intensificarea actelor de sabotaj care vizează instalații din Europa, până la atacuri potențial letale asupra bazelor militare americane și europene.

Oficialii americani spun că GRU, agenția de informații militare a Rusiei, a fost responsabilă pentru majoritatea actelor de sabotaj din Europa care au avut loc până acum.

Dacă Putin decide să extindă campania ca răspuns la utilizarea rachetelor americane și europene în interiorul Rusiei, oficialii americani cred că rușii vor continua să facă acest lucru în mod ascuns, mai degrabă decât să lanseze atacuri deschise asupra instalațiilor și bazelor americane și europene, pentru a reduce riscul unui conflict mai amplu.

Retorica lui Putin a fost în mod special dură în ultimele zile, președintele agitând iarăși armele nucleare, și cel puțin unii dintre consilierii lui Biden cred totuși că este probabil ca Rusia să răspundă cu forță letală dacă decizia va fi în favoarea Ucrainei, scrie New York Times.

Ucraina nu are suficiente arme

Deocamdată, SUA și partenerii lor de coaliție au furnizat ucrainenilor trei tipuri de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune – sisteme de rachete tactice ale armatei de fabricație americană, cunoscute sub numele de ATACMS, rachete Storm Shadow de fabricație britanică și rachete SCALP furnizate de Franța – acestea din urmă fiind de fapt aceeași rachetă.

Unele dintre aceste arme au fost deja utilizate de ucraineni pentru a lovi ținte militare rusești în Peninsula Crimeea și în jurul acesteia, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

În evaluarea lor, serviciile de informații americane își exprimă îndoiala că o decizie favorabilă Ucrainei ar schimba semnificativ cursul războiului, și asta pentru că Kievul nu ar dispune de suficiente rachete. Armata americană ar putea furniza mai multe ATACMS ucrainenilor, dar oficialii spun că armata americană însăși are o cantitate limitată de rachete și trebuie să păstreze o rezervă pentru nevoile sale militare potențiale.

În plus, după primele lovituri, spune evaluarea serviciilor secrete, rușii vor reloca probabil depozitele de muniție și posturile de comandă în afara razei de acțiune a rachetelor.

Ce ținte ar putea lovi Kievul

Susținătorii unei decizii favorabile Kievului spun că rachetele cu rază lungă de acțiune le-ar permite ucrainenilor să lovească baze rusești și depozite de muniție mai îndepărtate. Acest lucru, spun ei, ar îngreuna aprovizionarea de către Rusia a forțelor sale de pe linia frontului din Ucraina și i-ar putea ajuta pe ucraineni să oprească avansul forțelor Moscovei.

Decizia ar demonstra, de asemenea, sprijinul puternic al Occidentului pentru Ucraina într-un moment de incertitudine cu privire la perspectivele sale pe câmpul de luptă.

În august, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington, a scris că redistribuirea mijloacelor aeriene rusești din bazele aeriene rusești aflate în raza de acțiune a ATACMS nu înlătură însă utilitatea utilizării ATACMS împotriva altor obiective militare rusești.

ISW estimează că există cel puțin 250 de obiective militare și paramilitare în Rusia aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei.

Doar 17 dintre aceste 250 de obiective sunt aerodromuri și este puțin probabil ca armata rusă să fi redistribuit resurse de la toate celelalte 233 de obiective în aceeași măsură în care se pare că a făcut-o cu resursele aviatice.

Multe dintre cele 233 de obiective militare și paramilitare aflate în raza de acțiune a ATACMS sunt baze militare mari, stații de comunicații, centre logistice, instalații de reparații, depozite de combustibil, depozite de muniție și cartiere generale permanente care ar fi extrem de dificil sau imposibil de mutat sau întărit rapid.

INTERVIURILE HotNews.ro