Sari direct la conținut

Avertizare MAE pentru românii care vor să meargă în Grecia în această perioadă

HotNews.ro
Pompier ajută la stingerea incendiilor din Grecia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Pompier ajută la stingerea incendiilor din Grecia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că autorităţile locale menţin avertizările privind riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetaţie (gradul 5) pentru întreg teritoriul ţării, pe fondul codului roşu de caniculă (25-27 iulie 2023).

Autorităţile române recomandă cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică.

MAE precizează că, având în vedere că din cauza condiţiilor meteo extreme, pe teritoriul elen au loc mai multe incendii de vegetaţie (în Insulele Rodos, Corfu, Evia, Peninsula Peloponez-Corint), Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în această perioadă în Republica Elenă să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora.

”Ministerul Afacerilor Externe recomandă, totodată, cetăţenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu stricteţe instrucţiunile autorităţilor locale şi să urmărească în permanenţă sursele oficiale de informare publică”, se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu, mai arată ministerul.

Cetăţenii români aflaţi în Grecia care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri), precizează MAE.

Afectată de una dintre cele mai persistente canicule din ultimele decenii, cu temperaturi care au atins duminică pe alocuri peste 46 de grade Celsius, Grecia se luptă cu incendiile de vegetaţie încă de săptămâna trecută. Incendiul violent izbucnit în insula turistică Rodos, în sud-estul Mării Egee, a dus sâmbătă, 22 iulie, la evacuarea a 30.000 de turişti, ”cea mai mare operaţiune (de acest gen) realizată vreodată în Grecia”, potrivit autorităţilor elene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro