Sari direct la conținut

Avioane de luptă stealth americane desfășurate în Orientul Mijlociu

HotNews.ro
Avioane de luptă stealth americane desfășurate în Orientul Mijlociu
Piloți americani, în timpul exercițiului militar Arctic Defender 2024. FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Armata americană a anunțat joi că avioane de luptă stealth F-22 au sosit în Orientul Mijlociu, unde SUA își consolidează prezența militară în contextul represaliilor preconizate împotriva Israelului de către Iran și aliații săi, potrivit AFP.

Această desfășurare face parte din „schimbarea posturii forțelor americane în regiune” și vizează „să facă față amenințărilor reprezentate de Iran și de grupările pro-iraniene”, a declarat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), fără a preciza locația exactă a acestor aeronave.

Săptămâna trecută, armata americană a anunțat o consolidare a prezenței sale militare în regiune, desfășurând mai multe nave de război și avioane de luptă.

La începutul acestei săptămâni, șapte americani au fost răniți într-un atac cu rachetă asupra unei baze militare din Irak, atribuit de Washington unui grup pro-iranian.

Atacul a avut loc la câteva zile după ce patru luptători irakieni pro-iranieni au fost uciși într-un atac american.

Teheranul și aliații săi regionali din Liban, Irak și Yemen amenință Israelul cu represalii armate de la asasinarea, la 31 iulie, în capitala iraniană, a liderului Hamas Ismail Haniyeh, pe care au pus-o pe seama Israelului, și de la asasinarea, cu o zi înainte, a lui Fouad Chokr, șeful militar al grupării libaneze proiraniene Hezbollah, ucis într-un atac israelian lângă Beirut.

Israelul nu a comentat moartea lui Ismail Haniyeh, pe care Hamas l-a înlocuit cu liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

Sinwr este acuzat de Israel că este creierul din spatele atacului Hamas de pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1 198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul poartă un război în Fâșia Gaza care a făcut 39 699 de morți, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului local condus de Hamas.

Ofensiva a aruncat teritoriul palestinian într-un dezastru umanitar și a strămutat aproape toți cei 2,4 milioane de locuitori ai săi.

INTERVIURILE HotNews.ro