Sari direct la conținut

Avioanele de luptă Eurofighter din Germania au ajuns în România

HotNews.ro
Eurofighter Typhoon în misiune NATO, Foto: Christophe Gateau / DPA / Profimedia
Eurofighter Typhoon în misiune NATO, Foto: Christophe Gateau / DPA / Profimedia

Cele patru avioane de luptă Eurofighter trimise de Germania au ajuns în România, miercuri, pentru a sprijini misiunea de poliție aeriană a NATO și vor fi operaționale din 27 noiembrie.

Miercuri după-amiază, avioanele de luptă Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au sosit la baza militară Mihail Kogălniceanu, au anunțat reprezentanţii Ambasadei Germaniei la Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Conform acestora, în săptămânile trecute au fost implementate măsuri pregătitoare pentru desfăşurarea contingentului german, format dintr-un total de 150 de militari.

Cele patru avioane de luptă Eurofighter trimise de Germania vor fi operaționale începând cu 27 noiembrie, şi vor consolida apărarea aeriană la flancul sud-estic al NATO.

„Participând din nou la misiunea de poliţie aeriană întărită Air Policing South cu patru avioane de luptă Eurofighter, aratăm că suntem alături de aliatul nostru, România, şi colaborăm la securizarea teritoriului nostru aliat. Le mulţumesc partenerilor noştri români pentru ospitalitate şi pentru cooperarea excelentă”, a declarat ambasadorul Germaniei la Bucurelti, Peer Gebauer.

Decizia Germaniei vine la câteva săptămâni după atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre.

Germania a mai trimis avioane Eurofighter în România pentru misiuni de poliție aeriană, atât în februarie 2022, la doar două zile după declanșarea războiului din Ucraina, cât și cu un an înainte, în misiune comună cu alți aliați NATO care contribuie la misiunile de poliție aeriană întărită în România.

Și Olanda a trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni. Avioanele au aterizat la baza aeriană de la Fetești, a precizat MApN.

Olanda va livra între 12 şi 18 avioane F-16 din forţele sale aeriene pentru a fi folosite în noul centru european de pregătire a piloţilor din România, care va fi deschis în curând, a anunţat marţi Ministerul Apărării de la Haga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro