Avocatul Poporului: Nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei de urgenta care modifica Legea Educatiei
- Redactia Hotnews
Avocatul Poporului informeaza sambata, intr-un comunicat, ca, in urma analizarii petitiilor in care i se cerea sesizarea Curtii Constitutionale in privinta Ordonantei de urgenta care modifica Legea Educatiei, institutia apreciaza ca nu se impune acest demers. Este vorba de ordonanta care da drumul la universitatea fara Bacalaureat.
„Avand in vedere argumentele prezentate atat in petitiile formulate, cat si in sustinerile scrise si orale ale partenerilor de consultari, apreciem ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative”, se arata in comunicatul difuzat sambata de Avocatul Poporului.
Institutia condusa de Victor Ciorbea afirma in comunicat ca, „In esenta, din petitiile formulate rezulta ca autorii critica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 atat din punct de vedere extrinsec, prin raportare la art. 115 alin. (4) si (6) din Constitutie (apreciind ca nu se impunea adoptarea acestui act normativ pe calea unei ordonante de urgenta), cat si intrinsec, argumentele fiind invocate din perspectiva incalcarii prevederilor art. 32 alin. (1) privind dreptul la invatatura si ale art. 44 alin. (2) referitor la dreptul la proprietate privata din Constitutie. Autorii solicitarilor formulate considera ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 au fost adoptate o serie de modificari legislative cu un puternic impact negativ atat in sfera invatamantului preuniversitar, cat si in planul invatamantului universitar, exprimandu-si nemultumirea fata de masurile reglementate”.
Dupa ce detaliaza dispozitiile legale criticate, Avocatul Poporului mai noteaza ca „Din analiza petitiilor formulate, rezulta ca unele texte din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, precum si ordonanta in ansamblul ei au fost criticate prin raportare la texte din Legea fundamentala, respectiv art. 115 alin. (4), (6), art. 32 alin. (1) si art. 44 alin. (2) si la Deciziile Curtii Constitutionale nr. 1/2014 si nr. 1569/2011”.
Dar, sustine Avocatul Poporului, „Cele mai multe critici cuprind insa nemultumiri/aprecieri generale ale autorilor petitiilor formulate, fara a se indica in mod concret in ce anume consta critica de neconstitutionalitate”.
Avocatul Poporului precizeaza ca, in vederea solutionarii petitiilor, a cerut „si punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar si universitar, al sindicatelor si al societatii civile, Consiliului National al Rectorilor, Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater”, Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatiei Educatiei Nationale cu privire la oportunitatea si necesitatea masurilor reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014, care se circumscriu sferei invatamantului preuniversitar si universitar”.
Avocatul Poporului arata apoi ca, din analiza efectuata, precum si din punctele de vedere ale celor mentionati, rezulta ca „masurile reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2014 pot fi apreciate ca fiind oportune si necesare si avand efecte pozitive in ceea ce priveste statutul cadrelor didactice din mediul preuniversitar si universitar, facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a activitatii universitatilor romanesti, de consolidare a autonomiei universitare si a statutului institutional al universitatilor romanesti etc”.
- Vezi in documentul atasat raspunsul integral al Avocatului Poporului cu privire la sesizarea CCR in privinta OUG 49/2014
Amintim ca Guvernul Ponta a modificat radical Legea Educatiei Nationale printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta Executivului din 26 iunie 2014, publicata in Monitorul Oficial pe 30 iunie 2014 si contrasemnata de ministrul Educatiei nationale, Remus Pricopie. Ordonanta a schimbat, fara dezbatere publica, 97 de prevederi ale legii.
Ordonanta a introdus, printre altele, posibilitatea organizarii unei a treia sesiuni de Bacalaureat, infiintarea de colegii – in universitati – pentru absolventii de liceu care au picat Bacalaureatul si pentru cei care nu s-au dus la examen, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa, posibilitatea ca o persoana fizica sa fie fondatoare a unei universitati private si in mainile ei sa se intoarca patrimoniul dobandit ulterior de universitate (prevedere declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, cu ocazia altei incercari de modificare a legii in acest sens – n.red.) Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei
Reamintim de asemenea ca Avocatul Poporului este singura institutie abilitata sa atace la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta adoptate de guvern. In lipsa atacarii la CCR, o ordonanta de urgenta produce efecte imediat dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial.
Citeste si: