Sari direct la conținut

Avocatul Poporului recomanda pedepse fara incarcerare si gratiere. Ministrul Justitiei: Nu promovam amnistia si gratierea

HotNews.ro

Avocatul Poporului recomanda, in raportul special privind conditiile de detentie, o politica penala care sa puna accent pe sanctiuni penale neprivative de libertate si pe liberarea conditionata, insa ministrul Justitiei spune ca nu intentioneaza sa promoveze amnistia si gratierea in mandatul sau, relateaza Mediafax.

Institutia Avocatul Poporului a lansat, joi, Raportul Special privind „Conditiile de detentie din penitenciare si centre de retinere si arestare preventiva, factori determinanti in respectarea demnitatii umane si a drepturilor persoanelor private de libertate”.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca acest raport a pornit de la o campanie declansata de presa si a vizat initial anchete in penitenciare, fiind apoi extinsa si la toate centrele de arest preventiv din tara, pentru a avea o radiografie a sistemului.

„Nu am dorit sa ponegrim sistemul. Speram ca aceasta radiografie si propunerile facute sa poata fi avute in vedere pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si pentru respectarea in mai mare masura a drepturilor omului. Am pornit de la ideea ca resursele financiare sunt extrem de limitate. (…) Am enuntat cateva aspecte care vizeaza o politica penala care sa puna accent pe sanctiuni penale neprivative de libertate si pe gratiere, ceea ce ar lua din presiunea pusa pe sistem”, a spus Avocatul Poporului.

Victor Ciorbea a amintit ca pana in 2002 s-a practicat acest modelul, chiar si in perioada comunista, amnistii si gratieri existand la intervale de maximum cinci ani.

„Am acordat o asemenea amnistie si gratiere in 1997 si ultima a fost acordata de Guvernul Nastase in 2002. De atunci nu a mai existat niciuna. Nu este vorba de fapte cu violenta, nu e vorba de fapte de coruptie, dar astfel de masuri trebuie gandite si, din cand in cand, chiar aplicate. Nu trebuie sa avem niste restrictii fantastice sa nu mai gratiem niciodata pe nimeni, chiar daca este bolnav de cancer in ultimul stadiu. Noi am facut aceasta propunere, de gratiere a celor care se afla in stadii terminale ale unor boli incurabile. Ii faci expertiza, vezi ca este incurabil, vezi ca este in ultimul stadiu, de ce sa il mai tii acolo? De reabilitat, nu se mai poate reabilita, de ce sa nu le dai drumul macar lor? De ce sa mai cheltuiesti cu ei intr-o puscarie? Nu mai prezinta niciun fel de pericol pentru societate si pentru nimeni. Trebuie pusi in libertate”, a spus Ciorbea.

El a mai explicat ca institutia pe care o conduce nu a propus o lege a amnistiei si gratierii in general si nici exceptandu-i pe cei cu fapte de coruptie sau violenta.

„Am propus gratierea celor care sufera de boli incurabile si sunt in stadiu terminal, oameni care zac pe un pat. Nu avem o cifra exacta. La fel, situatia celor care sunt bolnavi psihic si care sunt tinuti la un loc cu ceilalti in penitenciar. Acest lucru nu este normal, ca sa nu spun ca este inadmisibil. Trebuie dusi la spitale de psihiatrie si tratati, tinuti sub observatie si tratati in consecinta”, a mai spus Avocatul Poporului.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, in cadrul dezbaterii, ca nu intentioneaza sa promoveze amnistia si gratierea in mandatul sau scurt.

„Nu intentionez sa promovez amnistia si gratierea, pentru ca mandatul este scurt. Insa nu exclud posibilitatea deschiderii unor dezbateri. Nu cred ca asta este prioritatea si nu cred ca nivelul de asteptare al societatii este in aceasta zona, ci de a aplica cadrul legislativ pe care il avem”, a spus demnitarul.

Ministrul Justitiei a aratat ca raportul Avocatului Poporului da o imagine de fapt a sistemului penitenciar, insa situatia nu este noua.

„Intre 2000-2004 am putut vizita penitenciare si situatia era dezastruoasa, si nu mi-e frica sa spun acest lucru. La 14 ani distanta, aceasta chestiune este importanta pe agenda publica. (…) Se spune ca nu s-a facut nimic. Am cifre care arata ca s-a facut”, a spus ministrul.

Raluca Pruna a mai spus ca ar putea, ca ministru, sa ceara un plan de constructii de penitenciare, insa acest lucru trebuie privit intr-un cadru mult mai larg, avand in vedere ca sunt scoli care nu corespund cerintelor.

„ANP a primit in bugetul pe 2016 tot ce a cerut. Sunt de acord cu doamna Stanoiu (Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, n.r.), ca sunt chestiuni care se rezolva si fara bani. (…) Pentru a construi orice fel de infrastructura, acest lucru nu se poate face de azi pe maine. Daca lucrurile vor merge bine, vom avea doua penitenciare noi de acum in patru ani. Problema nu este doar infrastructura penitenciara. Pe langa masuri pe terman lung, care presupun investitii de peste un miliard, putem lua masuri care tin doar de o buna administrare a banului public. Putem introduce mai multe actiuni ale ONG-urilor, care, cu bani putini, lucreaza cu detinutul pentru reintegrare”, a aratat ministrul Raluca Pruna.

Ea a mai spus ca exista o scrisoare initiata de fostul ministru al Justitiei Robert Cazanciuc si de omologul din Italia, documentul fiind asumat si de alti 12 ministri, iar scopul este solicitarea de sprijin de la Comisia Europeana, respectiv alocarea de fonduri pentru infrastructura penitenciara.

„Voi continua demersurile predecesorului meu”, a spus Raluca Pruna.

Demnitarul a mai spus ca, desi se vorbeste de numarul mare de detinuti si desi codurile penal si de procedura penala sunt atacate din toate partile, datele statistice arata o scadere a numarului de persoane arestate preventiv, de la aproximativ 10.500 in 2013 la putin peste 7.000 in 2014, trendul descendent fiind valabil si in sistemul penitenciar: 15.356 de persoane din februarie 2013 pana in februarie 2014, fata de 12.415 persoane in perioada februarie 2014- februarie 2015.

„Cred ca este datoria mea sa promovez codurile atacate, dar care au produs efecte in statisticile Ministerului Justitiei. (…) Noile coduri, mai ales Codul de Procedura Penala, care este atacat, a produs deja efecte si avem mai putine cazuri de arest preventiv si mai multe la domiciliu”, a spus ministrul.

Intrebata daca penitenciarele private ar putea fi o solutie, ministrul Justitiei a spus ca numai statele extrem de bogate au asa ceva si nu crede ca Romania este pregatita pentru asa ceva.

Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu a apreciat ca raportul Avocatului Poporului este o premiera curajoasa, ca marcheaza un anumit moment si va avea si urmari pozitive.

„Aspectele critice pun in evidenta existenta unor disfunctionalitati, unor nereguli, unor neimpliniri ale unui intreg sistem din care o particica este si sistemul penitenciar si mai ales distanta care exista inca, mostenita de foarte multa vreme, intre modelul legislativ si modelul aplicat. Am selectat, ca nepermise, lipsa reglementarilor secundare, normele de aplicare, legislatia subsecventa. Este o boala a sistemului nostru legislativ si care se vede si aici din plin. (…) Asta este o chestiune care nu cere timp si care poate fi rezolvata fara bani. In al doilea rand, supraaglomerarea, starea precara a stabilimentelor, aspectele ingrijoratoare privind sanatatea, asistenta medicala, ele trebuie coroborate cu alta chestiune, lipsa unei banci de date pe sistemul de justitie”, a aratat Stanoiu.

In acelasi timp, ea a aratat ca propunerile sunt interesante, dar ca i se par timide.

„Actele de clementa, bine ca sunt prinse, ele privesc numai persoanele cu probleme medicale deosebite. Eu cred ca s-ar putea largi cadrul. Sunt atatea cazuri sociale in penitenciare care pot fi susceptibile, de asemenea, de acte de clementa. Avem experienta din 2002, am facut-o, a fost scandal, s-a tipat, era cineva care spunea ca 15.000 – 20.000 de detinuti vor veni de Craciun peste noi. Nu au venit. A fost un retur nesemnificativ din cei pe care i-am eliberat atunci. Sunt cazuri dramatice acolo si nu au ce cauta. Foarte buna mi se pare modificarea comisiei de eliberare conditionata si foarte judicios facuta”, a mai spus fostul ministru al Justitiei.

Rodica Stanoiu a mai declarat ca ar fi bine ca centrele de retinere si arest preventiv sa iasa din subordinea Ministerului de Interne si sa fie preluate de Ministerul Justitiei.

Un alt aspect semnalat de fostul ministru se refera la faptul ca, in magistratura, „judecatorul de scaun”, aproape niciunul dintre ei, nu a calcat vreodata in penitenciar.

„Ei nu stiu unde ii trimit pe oamenii acestia. Auditorii, nici ei nu merg niciodata, macar sa viziteze. Ca profesor, duceam macar studentii in penitenciare, sa vada acest lucru. Ar fi bine ca, printr-un efort comun, sa fie cursul de criminologie si penologie la facultatile de drept si predat, si cu vizitarea penitenciarelor, pentru ca de atunci sa ii aducem si sa vada ce se intampla”, a mai spus Stanoiu.

Intrebat ce parere are despre propunerea Avocatului Poporului de eliberarea conditionata a detinutilor aflati in executarea ultimilor trei ani din pedeapsa, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Claudiu Catalin Bejan, a spus ca aceasta chestiune este legata de politica penala si nu este in competenta ANP.

„Insa, inainte sa ne gandim la astfel de initiative si de a le promova, ar trebui sa vedem care este gradul de acceptanta la nivel de societate. Trebuie sa facem o dezbatere larga, publica, cu participarea tuturor actorilor implicati, si nu ma refer doar la cei care au drept de initiativa legislativa, ma refer la cetateni, pentru ca daca cetateanul roman nu este de acord cu o astfel de initiativa, nu cred ca va fi de succes. Daca nu vorbim de reintegrare sociala, care mai este scopul pedepsei si care mai e scopul nostru?”, a spus directorul ANP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro