Sari direct la conținut

„Axa emergentă” antioccidentală are un impact subestimat, avertizează șeful spionajului australian. „O dezvoltare strategică tulburătoare”

HotNews.ro
„Axa emergentă” antioccidentală are un impact subestimat, avertizează șeful spionajului australian. „O dezvoltare strategică tulburătoare”
Xi Jinping și Vladimir Putin la summitul BRICS ce a avut loc în luna octombrie în orașul rusesc Kazan, Foto: Maxim Shipenkov / AP / Profimedia

Directorul general al Biroului naţional de informaţii din Australia, Andrew Shearer, a avertizat miercuri că „o axă emergentă” a ţărilor care oferă sprijin Rusiei, care include China, Iran şi Coreea de Nord, reprezintă una dintre „provocările strategice profund tulburătoare” cu care se confruntă ţările occidentale, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Oficialul australian a declarat miercuri că impactul strategic al acestei „axe emergente”, care are China şi Rusia în centrul său, a fost subestimat.

„Furnizarea masivă de către China a asistenţei cu dublă utilizare către (preşedintele rus) Putin, precum şi de sprijin economic şi diplomatic menţine armata lui Putin pe teren în Ucraina, ucigând ucraineni nevinovaţi, la fel de sigur ca şi cum ar furniza muniţie de artilerie şi rachete”, a declarat Shearer la conferinţa Raisina Downunder de la Canberra.

El a menţionat, de asemenea, furnizarea de drone iraniene şi de rachete nord-coreene şi trupe către Rusia.

Coreea de Sud şi SUA afirmă că aproximativ 10.000 de soldaţi nord-coreeni au sosit în Rusia pentru a sprijini războiul împotriva Ucrainei.

„Aceasta este o dezvoltare strategică profund tulburătoare, şi cu toţii ne luptăm să ajungem din urmă şi să punem în aplicare măsuri eficiente, dar cred că aceasta este una dintre provocările strategice ale zilelor noastre”, a spus Shearer.

Australia este membră a alianţei serviciilor de informaţii „Five Eyes”, din care mai fac parte SUA, Marea Britanie, Canada şi Noua Zeelandă.

Shearer este principalul consilier al premierului australian Anthony Albanese în probleme de informaţii.

INTERVIURILE HotNews.ro