Sari direct la conținut

BAC 2025. Modificări majore față de anii trecuți / Calendarul examenului de bacalaureat propus de Ministerul Educației 

BAC 2025. Modificări majore față de anii trecuți / Calendarul examenului de bacalaureat propus de Ministerul Educației 
Bacalaureat 2024 - FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Ordinul prin care se stabilește calendarul examenului de Bacalaureat 2025. Probele de competențe sunt programate să înceapă încă de la finalul lunii ianuarie 2025, o noutate față de anii trecuți, iar probele scrise să înceapă din 10 iunie 2025, mai devreme decât până acum.

Printre principalele modificări propuse de Ministerul Educației se numără perioada de desfășurare a competențelor de la BAC 2025. De regulă, competențele sunt programate cu câteva zile înainte de probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

Bacalaureat 2025: calendarul examenului propus de Ministerul Educației

Principalele modificări propuse:

• Competențe bacalaureat: perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025;

• Probe scrise (EN VIII și bacalaureat 2025) încheiate înainte de finalul lunii iunie;

• Posibilitatea vizualizării lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat;

• Publicarea, alături de calendarele examenelor, și a calendarelor simulărilor examenelor naționale (EN VIII și bacalaureat 2025).

Sursa: Ministerul Educației

Ministerul Educației spune că actuala propunere de calendar are la bază două argumente: 

  • necesitatea de a ține cont de evoluția spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaților;
  • solicitările de a identifica o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a candidaților a căror înscriere în învățământul superior depinde de prezentarea diplomei de bacalaureat.

„Menționăm că varianta alternativă luată în calcul la nivelul Ministerului Educației implică începerea probelor scrise ale evaluării naționale, respectiv ale bacalaureatului după finalizarea cursurilor anului școlar 2024 – 2025 (20 iunie 2025), astfel:

  • Probe scrise examenul national de bacalaureat: 30 iunie – 3 iulie (întregul proces urmând a se finaliza în 15 iulie, odată cu afișarea rezultatelor finale)”, transmite Ministerul Educației. 

Calendarul examenului de Bacalaureat 2025 va fi aprobat după ce Ministerul Educației va analiza feedback-ului primit și după ședința Comisiei de Dialog Social.

INTERVIURILE HotNews.ro