Sari direct la conținut

Bădălău rămâne în arest preventiv – decizie definitivă

HotNews.ro
Niculae Badalau, Foto: Agerpres
Niculae Badalau, Foto: Agerpres

Fostul senator PSD Niculae Bădălău rămâne în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins contestaţia la decizia Curţii de Apel Bucureşti, iar sentinţa este definitivă. Cealaltă persoană cercetată în dosar, Elena Matache, a fost, de asemenea, arestată preventiv, după ce prima instanţă o plasase în arest la domiciliu.

Instanța supremă a respins ca nefondată contestaţia formulată de Niculae Bădălău împotriva deciziei din 28 noiembrie a Curții de Apel București, de arestare preventivă.

De asemenea, magistraţii au admis propunerea de arestare preventivă formulată de DNA cu privire la Elena Matache, cealaltă persoană cercetată în acest dosar.

Decizia ICCJ este definitivă.

Vicepreședintele Curții de Conturi Niculae Bădălău – între timp demis din funcție – a fost reținut de procurorii DNA în 27 noiembrie, pentru dare de mită, în formă continuată, și trafic de influență. Procurorii DNA spun că Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro lui Dan Păsat, primarul din Bucșani (județul Giurgiu), fost deputat, pentru a oferi un contract unei firme administrate de o rudă a sa. Alături de Bădălău a fost reţinut şi reprezentantul unei firme, pentru complicitate la dare de mită.

În 2013, Păsat, fost deputat PNL, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru şantaj. Dan Păsat are calitatea de martor-denunţător în dosar, el fiind cel care l-a denunţat pe Bădălău la DNA.

Ce spun procurorii:

  • „În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, Niculae Bădălău, în calitate de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
  • În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, Bădălău, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să facă în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
  • În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, Niculae Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
  • În total, Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, care reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro