Banca centrală a Ungariei majorează o dobândă de intervenție, un gest interpretat ca debutul înăspririi politicii monetare
Banca centrală a Ungariei – unul dintre cei mai fervenți susținători ai expansiunii monetare – a făcut primul său pas, din 2011, pentru înăsprirea politicii monetare, scrie Bloomberg.
Banca Națională a Ungariei a majorat rata dobânzii la 24 de ore la minus 0,05 la sută, de la minus 0,15 la sută, în conformitate cu estimările a șase economiști intervievați de Bloomberg. Banca a lăsat rata dobânzii de bază neschimbată, la 0,9 la sută, așa cum era de așteptat.
Decizia vine pe fondul accelerării inflației, care a depășit pragul de 3%, ca rezultat al deficitului de forță de muncă și al creșterii consumului.
Creșterea salariilor cu două cifre a dus la majorarea prețurilor la 3,2 la sută în februarie, transmițând „un semnal foarte puternic” că urmează o înăsprire a politicilor monetare, potrivit unor analiști.
Consiliul de administrație al Băncii centrale este nevoit să navigheze într-un peisaj internațional în continuă schimbare, în care bănci centrale majore au redus sau au renunțat la înăsprirea politicilor monetare, din cauza încetinirii economiei globale.
Volatilitatea forintului a reflectat această ambiguitate. Moneda s-a apreciat față de euro săptămâna trecută, ajungând la un maxim al ultimelor 11 luni, dar de atunci s-a devalorizat cu mai mult de 1 la sută, investitorii speculând că o Rezervă Federală mai blândă poate determina stabilizarea ratei dobânzii în Ungaria pentru a limita înăsprirea politicilor monetare.