Sari direct la conținut

Banca Italiei anunţă că a îngheţat active rusești în valoare de 2 miliarde de euro

HotNews.ro
Iahtul „Nord” aparținând oligarhului rus Alexei Mordaşov, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Iahtul „Nord” aparținând oligarhului rus Alexei Mordaşov, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Vile, iahturi, mașini de lux și lichidități de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceasta este valoarea totală estimată a resurselor economice înghețate cetățenilor ruși și belaruşi din cauza sancțiunilor aplicate în urma agresiunii împotriva Ucrainei, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Aceste date sunt oferite de directorul Unității de Informații Financiare, Enzo Serata, care a menționat în raportul său anual: „La sfârșitul lunii iunie a acestui an au fost înghețate 170 de instrumente financiare pe numele a 80 de subiecți. Suma totală a fondurilor înghețate este mai mare de 330 de milioane de euro”.

Unele companii au transferat în străinătate fonduri legate de PNRR

În raportul său, UIF s-a concentrat și pe infracțiunile constatate în problema PNRR. Unitatea a identificat „rețele de firme care au beneficiat în mod necuvenit de împrumuturi subvenționate” legate de PNRR „sau care au folosit abuziv resursele acordate, transferându-le frecvent în străinătate”.

Serata a subliniat că „este frecventă prezența unor profesionişti care, asistând companiile în fazele de accesare a concesiunilor, joacă un rol crucial în rețea, facilitând comportamente ilegale în numele beneficiarilor efectivi”.

„În 2022, unitatea de informații financiare a primit peste 155.000 de rapoarte de tranzacții suspecte, cu circa 11% mai mult decât anul precedent, majoritatea fiind transmise de sistemul bancar și financiar”, a subliniat din nou Serata.

El a adăugat însă că „informațiile transmise de către administrațiile publice au rămas la niveluri scăzute, ceea ce demonstrează percepția insuficientă a acestora vizavi de importanţa combaterii spălării banilor, ca punct crucial pentru consolidarea garanțiilor legalității”.

Pentru Serata, „Intervenția publică masivă în economie care caracterizează actualul moment istoric cere un rol mai activ și mai conștient al instituţiilor publice.

O contribuție importantă a venit din partea operatorilor nefinanciari și a furnizorilor de servicii de jocuri de noroc, în timp ce contribuția profesioniștilor a fost mult mai modestă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro