Sari direct la conținut

Băncile centrale au cumpărat 29 de tone de aur în noiembrie, iar 2019 va deveni probabil un an record / Ce țări sunt în top

HotNews.ro
Lingouri de aur, Foto: Agerpres
Lingouri de aur, Foto: Agerpres

În noiembrie, băncile centrale au raportat adăugarea a 27,9 tone de aur la rezervele oficiale, cu 43% mai puțin decât în octombrie, dar primele 11 luni prefigurează un an record, relatează gold.org, preluat de Mediafax.

Achizițiile băncilor centrale au fost de 570,2 t în primele 11 luni, cu 11% mai mari decât în aceeași perioadă din 2018, când băncile au cumpărat 515,2 t.

Patru bănci centrale și-au crescut rezervele de aur cu o tonă sau mai mult: Turcia (17 t), Rusia (9,4 t), Kazahstanul (4,6 t) și Mongolia (2 t). Columbia în schimb a înregistrat o scădere semnificativă a rezervelor, de 5,1 t.

  • Vineri, pe piețele financiare, aurul a fost cotat la 1.559 de dolari uncia (creștere de 0,4%), adică aproximativ 55 de dolari gramul.

În noiembrie a fost cel de-al doilea cel mai redus nivel de cumpărare din 2019 (iulie a fost cel mai mic), dar achizițiile din întreg anul sunt remarcabile, chiar dacă vin după un an 2018 când au fost la maximul a 50 de ani.

În ultima săptămână, prețul aurului în SUA a atins maximul a șapte ani.

Creșterea recentă a tensiunilor pe scena globală a provocat un nou val de investiții în aur în Marea Britanie. Royal Mint din Marea Britanie a anunțat o creștere de 572% a veniturilor din vânzări și o creștere de 416% a valorii medii a comenzii la divizia Bullion după izbucnirea violențelor și creșterea ostilității dintre SUA și Iran.

Cercetările consumatorilor confirmă faptul că acest lucru este departe de a fi doar un fenomen din Marea Britanie. Un sondaj global asupra a 12.000 de investitori în aur din America de Nord, China, Germania, India și Rusia, a arătat că 44% dintre investitorii care au cumpărat aur în ultimele 12 luni au făcut acest lucru ca răspuns la factorii de risc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro