Sari direct la conținut

Bani albi pentru zile negre. S-a terminat cu consumerismul irational

Romania obiectiva

Avem si o veste buna in toata mizeria asta economica. Ea nu vine de la Guvern, institutiile financiare internationale, economiile care o sa iasa din criza inaintea noastra si-o sa ne traga si pe noi in sus.

Ca sa opresc tensiunea crescanda, vestea buna vine de la poporul roman. Acesta nu stie ca un anume John Maynard Keynes ne spune sa consumam, Statul sa bage bani in orice si in acest fel sa descreasca somajul, ma rog, o intreaga teorie economica in care Statul are un rol esential iar consumul e rege. Vestea buna este ca poporul roman a inceput sa faca economii. Acestea au crescut cu 20 de procente fata de anul trecut.

Majoritatea o sa-mi spuna ca e de rau, ca nu consumam si adancim criza. Eu cred ca tocmai acum consumul este cel real. S-a terminat cu consumerismul irational, cu banii ieftini, cu abundenta „resurselor” provenite din tiparnitele bancilor centrale.

Pana la ideile lui Keynes economia functiona, in principal, pe baza economiilor (in sensul depozitelor financiare), de acolo venea creditul. Banii ieftini au condus la ideea ca oricine poate obtine credit, ca orice investitie e buna. Acum vedem ca nu oricine poate sa plateasca creditele pe care oricine le putea lua, vedem ca investitiile, sa zicem din constructii, erau o aberatie, nimeni nu sta pe strazi dar sunt mii de case goale, vedem cum arata realitatea de fapt.

Faptul ca exista falimente nu e un lucru atat de rau, investitiile aberante dispar, firmele neeficiente mor, e un proces natural. Prin credite ieftine se incearca o crestere artificiala a investitiilor si consumului care nu se pot autosustine si cer din nou credite ieftine si de aici cercul vicios din care incercam acum sa iesim.

Daca prin tiparirea de bani se aducea prosperitate, de mult saracia era disparuta de pe fata Pamantului. Nu merge asa, din pacate. Sa incercam prin economisire. O sa-mi spuneti ca economisim de frica. Si? O fapta buna e buna chiar daca e facuta de frica.

Ce a invatat Ben Bernake aici stia poporul roman de mult. Si dovada e titlul. Plus:

  • Banul muncit nu se prapadeste.
  • Banul la ban trage.
  • Economisiti banutii, banii cei mari vor avea grija de ei insisi.
  • Banul bani castiga.
  • Banii nu ajung, trebuie sa stii sa-i cheltuiesti.
  • Niciodata sa nu-ti cheltuiesti banii inainte de a-i avea.
  • Cine nu respecta banutul nu e demn de un ban mai mare.
  • Nu e o arta sa castigi banul dar e o arta sa stii sa-l chivernisesti.
  • Cand ai bani gandeste-te la ziua cand nu-i vei mai avea.

De aici.

Citeste si comenteaza pe Romania Obiectiva.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro