Sari direct la conținut

Barometru INSCOP-Adevarul despre legile Big Brother: 54,7% dintre romani nu ar renunta la o parte dintre drepturi si libertati pentru mai multa securitate personala

HotNews.ro

Mai mult de jumatate dintre romani (54,7%) declara ca nu ar renunta la o parte din libertatile si drepturile lor pentru a avea mai multa securitate personala, in timp ce 31,7% ar renunta la o parte din drepturi si libertati pentru mai multa siguranta, indica un sondaj INSCOP-Adevarul realizat de Inscop Research la comanda cotidianului „Adevarul”. Sondajul mai arata ca putin peste jumatate dintre romani a auzit de disputa pe marginea legilor Big-Brother. De asemenea, peste jumatate dintre romani au auzit despre demisia lui George Maior si au in general o perceptie pozitiva asupra mandatului sau la conducerea Serviciului Roman de Informatii.

Principalele concluzii ale barometrului INSCOP-Adevarul:

54,7% dintre romani declara ca nu ar renunta la o parte din libertatile si drepturile lor pentru a avea mai multa securitate personala, in timp ce 31,7% ar renunta la o parte din drepturile si libertatile lor pentru a avea mai multa siguranta personala. 13,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

53,5% dintre romani nu cred ca telefonul lor a fost ascultat, in timp ce 30,3% cred acest lucru. 16,2% nu stiu sau nu raspund.

53,7% dintre romani declara ca le este mai teama de infractori, decat de institutiile statului, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email), in timp ce 27% declara ca le este mai teama de institutiile statului, decat de infractori, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email). 19,3% nu stiu sau nu raspund.

53,4% dintre respondenti au auzit de disputa pe marginea legilor privind retentia datelor, cartelele pre-pay si securitatea cibernetica adoptate de Parlament si respinse de Curtea Constitutionala. 39,3% spun ca nu au auzit de subiect, iar 7,3% nu raspund.

Dintre cei care au auzit de subiect (dintre cei 53,4%), 53,9% declara ca nu au cunostinta despre prevederile celor 3 legi si motivele pentru care au fost respinse de Curtea Constitutionala. 43,2% raspund afirmativ, iar 2,9% nu raspund.

70% dintre romani declara ca au auzit de demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Roman de Informatii. 22,2% nu au auzit despre demisia lui George Maior, in timp ce 7,8% nu stiu sau nu raspund.

In ceea ce priveste motivele demisiei lui George Maior, parerile sunt impartite: 35,8% dintre cei 70% de respondenti care au auzit despre demisia fostului director SRI, cred ca acesta a demisionat din cauza presunilor celor nemultumiti de implicarea SRI in lupta impotriva coruptiei. 15,6% cred ca motivele demisie sunt legate de nemultumirea fata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a legilor privind retentia datelor, cartelele pre-pay si securitatea cibernetica (legile Big-Brother). 11,7% cred ca George Maior a demisionat din cauza unor neintelegeri cu presedintele Klaus Iohannis, in timp ce 11,6% pun demisia pe seama dorintei personale de a pleca dintr-o functie pe care a ocupat-o timp de opt ani. 10,2% spun ca este vorba de un alt motiv decat cele enumerate, in timp ce 15,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

37,2% dintre respondenti au o parere buna si foarte buna despre mandatul de 8 ani al lui George Maior in fruntea SRI. 30,8% aleg optiunea nici buna/nici proasta, in timp ce 6,9% declara o parere proasta si foarte proasta in legatura cu mandatul lui George Maior in fruntea SRI. 25,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Detalii suplimentare si prezentarea grafica a cercetarii pot fi gasite pe site-ul www.inscop.ro.

„Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 5-10 februarie 2015. Volumul esantionului a fost de 1065 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ᅡ 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro