Sari direct la conținut

Basescu cere Parlamentului ca parlamentarii-avocati sa nu mai apere cauze de coruptie si terorism

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a trimis marti Parlamentului, spre reexaminare, o lege prin care parlamentarii PDL propusesera ca avocatii-parlamentari sa nu poata pleda in procese contra statului sau sa apere inculpatii in dosare de coruptie si terorism, dar pe care Parlamentul o respinsese.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis marti, Parlamentului Romaniei, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea articolului 821 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, transmite NewsIn citand comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului isi motiveaza cerera prin faptul ca actul normativ trimis spre promulgare restrange sfera situatiilor de incompatibilitate ale parlamentarului care detine si calitatea de avocat. “Consideram ca eliminarea interdictiei de a pleda in cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale, precum si in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale, este inoportuna avand in vedere necesitatea asigurarii independentei parlamentarului si a evitarii confundarii intereselor natiunii cu cele personale. Este evident ca eliminarea unei asemenea interdictii este de natura sa puna in discutie impartialitatea, obiectivitatea si independenta parlamentarului, creand posibilitatea unui conflict de interese”, se arata in motivarea inaintata Legislativului.

Totodata, Presedintia arata ca articolul prin care se dispune incetarea efectelor unor contracte de asistenta juridica la data validarii mandatului de deputat sau de senator poate naste controverse cu privire la aplicabilitatea sa in cazul actualilor parlamentari intrucat in situatia data, legea ar retroactiva, ceea ce nu poate fi admis.

Date fiind argumentele prezentate, presedintele cere Parlamentului sa se mai dezbata din nou legea.

Initial, PDL a dorit sa modifice legea in cauza, in sensul pe care si presedintele Basescu il afirma acum, la solicitarea reexaminarii. Mai precis, opt deputati PDL au cerut impunerea unor incompatibilitati pentru parlamentarii-avocati. Intre acestea, sa nu poata acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici sa nu le acorde asistenta in cauzele penale privind infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni contra pacii si omenirii, infractiunile de coruptie, infractiuni care intra in competenta de solutionare a DIICOT.

In Parlament, in Senat o astfel de propunere a PDL a fost respinsa, iar in Camera Deputatilor, a fost golita de continut prin amendamentele pe care le-a propus un deputat care la ora aceea era la PSD – Gabriel Tita Nicolaescu si care, in urma cu o zi a devenit independent. Tita a propus amendamente care, de pilda, nu doar ca nu impuneau restrictii parlamentarilor-avocati pentru a pleda in astfel de cauze, dar le dadea posibilitatea sa-si apere rudele in speta respectiva pana la gradul IV.

Va redam textul integral al cererii:

Domnului Dan Mircea Geoana, Presedintele Senatului

In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru modificarea art. 821 din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Motivele cererii sunt urmatoarele:

1. Actul normativ trimis spre promulgare restrange sfera situatiilor de incompatibilitate ale parlamentarului, care detine si calitatea de avocat.

2. Consideram ca eliminarea interdictiei de a pleda in cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale, precum si in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale, este inoportuna avand in vedere necesitatea asigurarii independentei parlamentarului si a evitarii confundarii intereselor natiunii cu cele personale. Este evident ca eliminarea unei asemenea interdictii este de natura sa puna in discutie impartialitatea, obiectivitatea si independenta parlamentarului, creand posibilitatea unui conflict de interese.

3. Totodata, articolul prin care se dispune incetarea efectelor unor contracte de asistenta juridica la data validarii mandatului de deputat sau de senator poate naste controverse cu privire la aplicabilitatea sa in cazul actualilor parlamentari intrucat in situatia data, legea ar retroactiva, ceea ce nu poate fi admis.

4. Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru neadoptarea acestei initiative legislative.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro